novi predsjednik

Zoran Milanović najavio svoje prve poteze, ima i jedan 'poklon' za Kolindu Grabar-Kitarović

7.1.2020. u 11:27/ Vijesti.hr/Hina

Kazao je i kako neće izmještati ured s Pantovčaka

Novoizabrani predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u utorak je dao izjavu novinarima koji su se okupili pred njegovim stanom.

"Nazvao me i Andrej Plenković i gospođa Grabar-Kitarović. Jučer sam odgovarao na poruke, razgovarao s ljudima u Europi, svijetu...", kazao je Milanović. S turskim predsjednikom Erdoganom čuo se jučer, a razgovor je trajao pola sata.

Na pitanje o odnosu s premijerom Andrejem Plenkovićem kazao je da će biti "najbolji prijatelji koliko je to moguće".

"Ne znam što znači 'tvrda kohabitacija'", komentirao je Plenkovićevu izjavu iz izborne noći da očekuje tvrdu kohabitaciju s Milanovićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je i kako neće izmještati ured s Pantovčaka jer je to "stvar ukusa".

Pomalo je iznenadio izjavom da će još uvijek aktualnu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović predložiti za veleposlaničko mjesto. "Nije odgovorna za nikakva kaznena djela i bila je predsjednica", rekao je.

Upravo se čita

Image
PALA JE ODLUKA

Horvat više nije izbornik Hrvatske, a na njegovo mjesto stiže legendarni rukometaš

Što se tiče povratka Titove biste u Ured predsjednika, o čemu se špekulira u javnosti kao jednom od prvih poteza, Milanović je rekao kako o tome uopće ne razmišlja. 

"Pantovčak nije muzej, hrvatskih predsjednika je bilo četvero prije mene, ovo ranije možemo ići do kralja Tomislava", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad je riječ o imenovanju savjetnika, kazao je kako će se truditi da to budu najbolji, a u ovom trenutku ne zna hoće li to biti i bivši čelnik SOA-e Dragan Lozančić.

"Treba vidjeti, moj mišljenje o njemu je poznato. Međutim, on, uz to što je savjetnik potpredsjednika vlade, je i aktivan u međunarodnim institutima kao instruktor po regiji, tako da ima jednu odnosno dvije karijere. Ima prilično visoku reputaciju i pitanje je isplati li se to njemu."

Istaknuo je kako svoj ured nema namjeru razmještati po Hrvatskoj, a o svojim budućih inicijativama prethodno će se konzultirati s vladom.

"Neću ih zaskakati jer ja sam bio s one strane ograde i dobro znam kako to izgleda, kad netko igra prljavo", kazao je

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se i na malo glasova koje je dobio u BiH re rekao: "Kad bih ja to uzimao osobno, ne bih nikad ni išao tamo. Ja ću bez obzira na glasove i novac taj posao raditi srčano".

Milanović ne zna još kada će se održati inauguracija te dodaje kako proceduru oko toga vodi njegov tim. 

Dodao je da će iz SDP-a izaći narednih dana.

Podsjetimo, u samoj izbornoj noći kada je već bilo jasno da će postati predsjednik Zoran Milanović je po izlasku iz stana za RTL kratko komentirao rezultate. "Pobjeda je tu", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
u krapinskoj županiji

Bačić o SMS aferi: 'Smiješno mi je to. Ako je to trgovina utjecajem, već danas mogu doma'

Više s weba