'Nije po zakonu'

Župa u RTL-u Danas o covid potvrdama za ulaz u trgovački centar: 'To je u potpunosti nezakonito. Imati ćemo s...

3.7.2021. u 18:46/ RTL Danas

"Što se tiče samih tehnikalija mi bismo na primjer u našem trgovačkom centre trebali zaposliti 22 osobe na puno radno vrijeme."

Ljudima koji vode shopping centre nije drago čuti kada dobiju ikakvu informaciju da je bilo kome ograničen ulazak u njihove prostorije. Kako će se shopping centri pripremiti na izgledna nova pravila provjerio je Ilija Radić koji je razgovarao s voditeljom komunikacija shopping centra Markom Župom

Za direktivu da se u shopping centre može ući samo s covid potvrdom i negativnim testom donese, Župa kaže kako je to u potpunosti nezakonito. 

"Prije tri godine na snagu je stupio GDPR, to je europska direktiva, koja nama primjerice u ovom konkretnom slučaju brani da mi pitamo naše posjetitelje, naše zaposlenike, zaposlenike naših trgovina njihovo zdravstveno stanje. Tako da je na tom pravnom dijelu ovo u potpunosti pada. Što se tiče samih tehnikalija kada bi se taj pravni dio riješio, a to nije baš tako lagano,  mi bismo na primjer u našem trgovačkom centre trebali zaposliti 22 osobe na puno radno vrijeme da isključivo tijekom cijelog dana skeniraju potvrde. Prvo pitanje je tko će platiti same te osobe jer to je nekakav iznos od minimalno 120 tisuća kuna mjesečno."

Dodaje kako je drugo pitanje tko bi trebao platiti testove. Kaže kako će nam se društvo podijeliti na cijepljene i nacijepljene. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cijepljeni će valjda moći kao i 38. i 39. godine u Njemačkoj raditi apsolutno sve, a oni koji nisu cijepljeni će onda živjeti u nekakvim zasebnim blokovima, koristiti trgovine u kojima će biti samo necijepljene osobe i tako dalje."

Iz HZJZ-a su potvrdili kako se razmišlja o toj mjeri, ne samo za trgovačke centre nego i za druge objekte, ali je ostalo nepoznato tko bi trebao pokrivati trošak. Župa kaže kako je to tek četvrto ili peto pitanje. 

Upravo se čita

Image
preživjela u Siriji

Ovo je Aya, njeno ime znači Čudo. Našli su je pupčanom vrpcom vezanu za mrtvu majku

"Ja prvo postavljam pitanje uopće moralnosti ovakve odluke, drugo postavljam pitanje normalnosti ovakve odluke jer po meni je to u potpunosti suludo. Dakle događa se to da želimo segregirati društvo na one koji su cijepljeni i one koji su necijepljeni. I opet se, kao i kod jako puno drugih tema, vraćamo na trgovačke centre. Pa evo jedno otvoreno pitanje, hoćemo li i na ulazu u crkvu ili na neke treće objekte, sportske objekte, gledati tko je cijepljen tko nije cijepljen."

Kaže kako sa Stožerom imaju fantastičnu komunikaciju, ali kako o ovome nisu dobili ništa već su pročitali i saznali u novinama.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dok sad niste rekli da ste dobili polu službenu informaciju, praktički to je sve ostalo u domeni nekakvog spina, rekla-kazala. Ovo je jako važna tema i kod ovakvih važnih tema zapravo Vlada i Stožer trebaju komunicirati vrlo otvoreno. Reći mi razmišljamo da donesemo takvu odluku, a ako je donesemo, onda će ona podrazumijevati, to, to i to. Ovdje imamo nekakvu informaciju u obliku jedne rečenice, a mi praktički pričamo o zaista životno bitnom pitanju za javnost."

Kaže kako je važno ljudima razjasniti mjeru koju Vlada daje poslodavcima za korona krizu. 

"To su potpore koje dobiva poslodavac za svoje zaposlenike. Dobiva ih poslodavac zato što ne uspijeva zaraditi dovoljno kao prijašnjih godina da bi isplatio plaće zaposlenicima. Ako poslodavac za zaposlenika ne dobije tu nekakvu naknadu, onda plaću mora isplatiti poslodavac. Ako se ja kao zaposlenik ne cijepim, moj poslodavac je taj koji će snositi kaznu jer sam ne cijepljen, a moj poslodavac ne može napraviti apsolutno ništa da me nagovori na to."

Ponovio je kako je pravo prva i osnovna točka gdje pada cijela ova današnja tema. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
stručnjakinja o zagrebu

'Nisu plaće radnika krive što odvoz mora poskupjeti, a u žutoj vreći sad je samo 30% plastike'

Više s weba