Dok se HDZ bori za Osijek

Župan Ivan Anušić za RTL Danas o ironiji sudbine sa Škorom: 'Da živim u Zagrebu, glasao bih za Škoru'

thumbnail
17.5.2021. u 18:45/ rtl.hr

Gost RTL-a Danas bio je Ivan Anušić, potpredsjednik HDZ-a

HDZ je u prvom krugu dobio četiri župana. Jedan od njih gostovao je u RTL-u Danas. S potpredsjednikom HDZ-a Ivanom Anušićem razgovarao je Adrian De Vrgna.

Ostajete osječko-baranjski župan. I vaš kandidat za Osijek ima velike šanse. Koja je tajna uspjeha?

Nema tajne. Ako se bavite politikom i ako dobijete priliku da vam birači, žitelji, zajednica da povjerenje na izborima i ako to povjerenje ne iznevjerite u četiri godine ili koliko vam traje mandat. Ako svoj posao radite, dosljedno, pošteno i na neki način bez fige u džepu, prvenstveno to je ključno, i bez ega i taštine, spremni poslušati ljude, jednostavno ako radite svoj posao onako kako ste za njega plaćeni i zašto ste plaćeni. I onda kad dođu izbori, nemate problema, i ljudi to podrže.

Što je s drugim sredinama, treba li i nacionalno HDZ biti zadovoljan?

Imali smo maloprije predsjedništvo, napravili smo analizu rezultata, ništa se puno nije promijenilo u odnosu na prije četiri godine lokalne izbore, neke općine, županije, gradovi su imali slabiji rezultat dok su recimo neki imali puno bolji i kvalitetniji rezultat pa kad na neki način to sve rezimiramo i dovedemo se do jednog konačnog zaključka, možemo biti vrlo zadovoljni s ovim izborima jer smo praktički zadržali isti broj i župana i gradonačelnika i načelnika, odnosno, isti broje jedinica lokalne samouprave za koju vodimo odgovornost i za koje smo na kraju krajeva i dobili povjerenje.

Image
O Lokalnim izborima

Lalić i Macan u Direktu: 'HDZ izgubi 100 glasova čim Filipović otvori usta'

Image
O Lokalnim izborima

Lalić i Macan u Direktu: 'HDZ izgubi 100 glasova čim Filipović otvori usta'

Što je s Vukovarom? Penava ide u 2. krug, suočit će se s vašim kandidatom, može li se Penavina prednost preokrenuti, Penavi odlazak iz HDZ-a nije naštetio...

Penava je gradonačelnik grada Vukovara i kao gradonačelnik apsolutno postoji jedna svojevrsna prednost kada idete u izbore i kada već obnašate tu dužnost koju obnašate. Penava ima dosta kvalitetnu i veliku prednost koliko sam zapazio već u prvom krugu. Bit će borba, nećemo odustati, nećemo to naravno pustiti slučaju, niti će Penava to pustiti slučaju i bit će borba. Možda će Vukovar biti i najinteresantnije ''bojište'' izbora sada uz recimo, neke gradove, ali svakako Vukovar je zbog svoje simbolike vrlo bitan tako da će biti velika pozornost prema Vukovaru, a i naravno nas kao stranke koja će dati apsolutno sve da naš kandidat možda pobijedi.

HDZ se u Zagrebu nije proslavio. Vaš kandidat Filipović nije dobro prošao. Plenković je rekao da ste dobili političara pravog formata za velike utakmice. Prvu vidimo da je izgubio. Tko je za to kriv?

HDZ u Zagrebu nikad pretjerano dobre rezultate nije imao. Davno sam to rekao, vjerojatno postoji jedan sustavni problem koji se događa već desetljećima na području Zagreba i zbog čega HDZ ne uspijeva ostvariti kvalitetne, jake rezultate. Pojedinci koji su se natjecali za kadnidate i u prošlosti i sada imali su i lošije rezultate nego što je to sada Filipović napravio jučer. Kandidat koji pobjeđuje i koji pobijedi je dovoljno dobar i on je najbolji. Sve drugo su kandidati koji su dobri ili ne dovoljno dobri ili su kandidati koji na neki način nisu uspjeli dobiti povjerenje. Moramo razumjeti jednu stvar: Ne može se braniti ono što je neobranjivo, ali kada ste već uopće dobili priliku da budete kandidat za gradonačelnika Zagreba, to je već jako veliki uspjeh.

Hoće li stranka pozvati birače sada kada imate situaciju ili Tomašević ili Škoro da se glasa, ne glasa, dati upute?

Situacija me podsjeća na prije godinu i pol dana kad sam bio uključen u kampanju gospođe Kolinde Grabar Kitarović pa je u drugi krug ušla Kitarović i Milanović. Onda je Škoro ispao iz drugog kruga i očekivalo se da će Škoro dati podršku Kitarović jer bi to bilo na neki način logički, a ne, on je odabrao tezu zaokružimo broj 3, ili napišimo hrvatski narod pa za to glasajmo i dobro, to je bio takav odabir gospodina Škore. Danas je Škoro u takvoj situaciji, mislim ironija sudbine. Ja osobno, da sam u Zagrebu i da živim u Zagrebu, ja bih glasao za gospodina Škoru, a kako će glasati članovi HDZ-a i birači HDZ-a to ne znam, niti na to mogu utjecati.

Upravo se čita

Image
potvrdio eu parlament

Nova pravila: Ukinut će se automatsko povećanje minusa i slanje kartica

Večera za 5
Superstar
Elon Musk Show
Život na vagi
Señorita 89
default_cta
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
Obiteljske tajne

Više s weba

Pročitajte još

Image
KOMENTARI NA GOVOR

Studentica iz Zagorja na Redditu: 'Lik mi je rekao da govorim normalno jer mu se gadi moj naglasak'

Više s weba