deemo postaje pametniji

Hrvatski znanstvenici francuskom robotu razvijanju inteligenciju: moći će pomagati i autistima

10.5.2015. u 19:08/ RTL

Može govoriti, slušati, hodati, sjesti i ustati – i to je otprilike sve što za sada radi mali čovjekoliki robot Dimo iz Francuske. No, otkako je stigao na zagrebački Fakultet elektronike i računarstva, Dimo bi mogao i puno više. Doznali smo kako se razvija njegova inteligencija i kako može pomoći ljudima

Njegov glas, korak i ostale kretnje zasad izgledaju vrlo simpatično, no profesori i studenti sa Zavoda za automatiku na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu ne žele da se pola metra visok i četiri kilograma težak čovjekoliki robot, samo odmara.

"Kako je došao iz Francuske je ustvari čisti hardver, dakle, motori i senzori. Ali kako bi mogao nešto ozbiljnije raditi, mora postojati računalni program koji je njegova inteligencija i to je ono što mi radimo", kaže dr.sc. Damjan Miklić sa FER-a.

Istraživačima na FER-u poslužit će za razvoj vlastitih robota koje žele uključiti i u domaće gospodarstvo. Plan je da zamijene ljude na teškim i opasnim poslovima. Za sada je projekt tek u začetku.

"Istražujemo koliko on može biti koristan i pomoći ljudima koji se bave dijagnostikom i terapijom autizma", kaže dr.sc. Damjan Miklić.

Čovjekoliki roboti oduševili su studente koje zanima kognitivna robotika pa na FER stižu i studenti iz svih dijelova Hrvatske, ali i Europe.

"Studenti u Grčkoj su razvili robotičku ruku za koju su naknadno nagrađeni od Googlea. Mene sve ovo iznimno zanima i nadam se da ću se moći baš ovime baviti nakon fakulteta", kaže studentica iz Grčke Dimitra Chatzichrysou.

"U novije vrijeme dosta robotike ima u cijeloj industriji i želim saznati u kojem se smjeru to razvija", kaže studenta FER-a Ivan Mihalj.

Nao roboti poput ovog, koji se zove Deemo, već se koriste kao ispomoć starijim i nemoćnim osobama -  podsjećaju ih da popiju lijek. FER-ovci se nadaju da će jednom, kad mu ugrade domaću inteligenciju, moći i puno više.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Sveopća potjera

Šef PU splitsko-dalmatinske o bjeguncu koji je autom umalo ubio policajca: 'Tražimo i njega o osobe povezane s njim'

Više s weba