kosor se obrecnula na milanovića

HŽ u promet pustio elektromotorni vlak koji juri 160 km/h i ima Wi-Fi!

9.4.2015. u 15:25/ K.T./HINA

Novi vlakovi imaju videonadzor, Wi-Fi, prilagođeni su prijevozu osoba u invalidskim kolicima i prijevozu bicikala, a položaj vlaka pratit će se GPS-om

Na zagrebačkom Glavnom kolodvoru u četvrtak u 14.30 pušten je u promet novi elektromotorni vlak koji prometuje na redovnoj liniji Zagreb-Koprivnica, a u njegovoj prvoj vožnji sudjeluje i i premijer ZoranMilanović, potpredsjednik Vlade BrankoGrčić, ministar financija BorisLalovac te zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture ZdenkoAntešić.

Vlak bi u Koprivnicu trebao stići u 16.05 sati, a riječ je o prvom elektromotornom vlaku iz serije od njih 44, za prigradski i regionalni promet HŽ Putničkog prijevoza koje proizvodi Končar – Električna vozila.

Ugovor o isporuci tih novih putničkih vlakova potpisan je 30. siječnja prošle godine, a ukupna vrijednost ugovora je 1,63 milijarde kuna (bez PDV-a).

Image
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
Image
Zarko Basic/PIXSELL

Ugovori će biti realizirani u dvije faze. Prva podrazumijeva isporuku 20 elektromotornih i jednog dizelsko-električnog vlaka, a u drugoj fazi bit će proizvedeno 12 elektromotornih i 11 dizelsko-električnih vlakova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon puštanja prvog elektromotornog vlaka, svaki idući mjesec u promet će biti puštena po dva nova vlaka iz prve faze, a svi bi vlakovi trebali biti pušteni u promet do kraja 2017. godine.

Image
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
Image
Zarko Basic/PIXSELL

Elektro-motorni vlakovi dosežu brzinu od 160, a dizel-elektromotorni 120 kilometara na sat.

Upravo se čita

Image
UTAKMICA ODLUKE

Dalić najavio okršaj s Belgijom i otkrio detalje oko sastava: 'Nema popravnog ispita'

Elektromotorni vlakovi građeni su kao četverodijelne niskopodne garniture s dvije motorne jedinice i dva središnja segmenta, dok će dizel-električni motorni vlakovi biti sagrađeni kao trodijelne niskopodne garniture s dva motorna vagona s upravljačnicom i srednjim vagonom.

Imaju videonadzor, Wi-Fi, prilagođeni su prijevozu osoba u invalidskim kolicima i prijevozu bicikala, a položaj vlaka pratit će se GPS-om.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o hrvatskom proizvodu visoke tehnologije u čiju je proizvodnju uključeno oko 3000 zaposlenih radnika.

HŽ Putnički prijevoz najavljuje do kraja godine i uvođenje mogućnost on-line kupnje i rezervacije karata, te prodaje putem pametnih kartica i stabilnih automata na kolodvorima.

Na ovu je vijest reagirala i JadrankaKosor, koja je već postala poznata po svojim ironično duhovitim statusima na Twitteru:

Više s weba

Pročitajte još

Image

Jean-Claude uhićen zbog silikona

Više s weba