SPREMNI OJAČATI SANKCIJE

Idući summit G7 u Bruxellesu, Rusija suspendirana

Image
Foto: AP Images

Lideri G7 kazali su u završnoj izjavi sa sastanka da su spremni ojačati sankcije prema Rusiji u slučaju daljnje destabilizacije u Ukrajini.

24.3.2014. u 20:16/ RTL/Hina

Zemlje članice skupine G7 u ponedjeljak su odlučile da će svoj idući summit održati u Bruxellesu, umjesto predviđenog summita G8 koji se trebao održati u Sočiju, izvijestio je predsjednik Europskog vijeća HermanVanRompuy.

Čelnici G7 tu su odluku donijeli na sastanku u Den Haagu, organiziranom na inicijativu američkog predsjednika BarackaObame. Svrha sastanka bila je izraziti prosvjed zbog ruske intervencije na Krimu.

Skupina je zaključila da će suspendirati sudjelovanje Rusije u G8 dok ta zemlja ne izmijeni dosadašnje stajalište.

Lideri G7 kazali su u završnoj izjavi sa sastanka da su spremni ojačati sankcije prema Rusiji u slučaju daljnje destabilizacije u Ukrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AP Images
Image
AP Images

"Spremni smo intenzivirati akcije uključujući koordinirane sektorske sankcije koje će imati snažan dodatni utjecaj na rusku ekonomiju, ako Rusija nastavi biti uzrokom daljnje eskalacije stanja", kazao je G7.

Istaknuli su kako Rusija mora poštivati ukrajinski teritorijalni integritet i suverenitet te započeti dijalog s tom zemljom.

Upravo se čita

Image
istraga traje

MUP o 'pošiljci sa životinjskim očima' koja je stigla veleposlanstvu Ukrajine: 'Preuzeli smo je'

Složili su se da Rusija mora iskoristiti ponude međunarodnog posredovanja i nadzora te izvijestili da će se sastati ministri energetike kako bi razgovarali o načinima koji će omogućiti jačanje kolektivne energetske sigurnosti.

Sedam čelnika G7 - Njemačke, Kanade, SAD-a, Francuske, Italije, Japana i Velike Britanije sastali su se u rezidenciji nizozemskog premijera u središtu Den Haaga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz njih su na sastanku sudjelovali i predstavnici EU-a, HermanVanRompuy i JoseManuelBarroso.

Image
Foto: AP Images
Image
AP Images

Ruski ministar vanjskih poslova SergejLavrov ranije je rekao da neće biti "velika tragedija" ako Rusija bude isključena iz G8.

"Ako naši zapadni partneri misle da je taj format prevladan, neka tako bude", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare u Den Haagu gdje su se sastali čelnici G7, bez ruskog predsjednika Vladimira Putina, gdje se održava dvodnevni nuklearni summit.

"Za nas nije velika tragedija ako se ne sastane (G8)", dodao je. "G8 je neformalni klub. Nitko ne može izbaciti nekog drugog", rekao je, dodajući ipak da Rusija ocjenjuje da to "nije problem".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lavrov pred novinarima nije govorio o svom sastanku s ukrajinskim šefom diplomacije AndrijemDeščicom koji se održao neposredno prije konferencije za novinare.

Sastanak je bio u četiri oka, kazala je predstavnica ruskog ministarstva vanjskih poslova MarijaZaharova. Ministarstvo je objavilo fotografiju na kojoj se vide ministri kako sjede za stolom.

Radi se o prvom susretu dvojice ministara otkad su Krim i Sevastopolj pripojeni Rusiji, kao i o diplomatskom kontaktu dvije zemlje na najvišoj razini od početka krize.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Pogledajte kako izgleda inauguracija Joea Bidena iz zraka

Više s weba