o vrućoj temi

Ivan Turudić za RTL Danas: 'U Osijeku 10 godina koliko sam ja čuo nije rađena niti tražena sigurnosna provjer...

thumbnail
23.6.2021. u 18:30/ RTL Danas

Kada i ako odluka postane pravomoćna, Hrvatska može zatražiti njihovo izručenje.

Zdravku i Zoranu Mamiću određen je istražni zatvor. Slijedi li izručenje? Kada i ako odluka postane pravomoćna, Hrvatska može zatražiti njihovo izručenje. Gost RTL-a je sudac Visokog kaznenog suda Ivan Turudić s kojim je razgovarala Ivana Ivanda Rožić.

Što vi kažete na sve ovo, ne ostavlja lijepu sliku na hrvatsko pravosuđe?

Naravno da ne ostavlja. i naravno da donosi veliku štetu. Ove okolnosti koje su povezane u Slavoniji zaista nanose veliku štetu pravosuđu. 

U javnosti procurilo nekoliko iskaza pa i onaj predsjednika osječkog županijskog suda u kojem ste ga vi upozoravali da mu suci odlaze družiti se u Hercegovinu sa Mamićem. Jeste li ga upozoravali? 

Image
što dalje?

Je li odsviralo braći Mamić u BiH? Zagrebački Županijski sud odredio im je istražni zatvor, čime je Hrvatska došla na korak do njihova izručenja

Image
što dalje?

Je li odsviralo braći Mamić u BiH? Zagrebački Županijski sud odredio im je istražni zatvor, čime je Hrvatska došla na korak do njihova izručenja

To se pričalo do prije nekoliko mjeseci, ja te suce nisam ni vidio, osobno ih ne poznam, nisam bio u Hercegovini, kolegu Vrbana sam dobronamjerno pitao je li to istina. On je rekao da to nije istina i onda je zlonamjerno naveo taj naš privatni razgovor u iskazu. 

Ovaj slučaj izvukao je površinu pitanje sigurnosnih provjera. Ovi suci nisu bili sigurnosno provjeravani?

To regulira zakon o sigurnosnim provjerama. Predsjednik suda prije isteka tog roka od SOA-e zatražiti sigurnosnu provjeru, SOA neće sama doći u županijski sud u Osijek ili Zagreb i raditi sigurnosnu provjeru, ako nisu pozvani. U Osijeku 10 godina koliko sam ja čuo nije rađena niti tražena sigurnosna provjera. Meni je to nevjerojatno! Čuo sam izjavu prethodnog predsjednika da je nejasna odredba, ali nije! Odredba je vrlo jasna kao suza. Moraju se raditi sigurnosne provjere. Isto tako nemaš pravo na 15 posto veću plaću, na ime tog pristanka, odnosno time što pristajemo na sigurnosnu procjenu i da smo suci USKOK-a mi dobivamo puno veću plaću od naših kolega koji rade na građanskom odjelu.

Što to znači?

Razgovara se sa susjedima, prijateljima, poznanicima, s onima s kojima si dobar ili nisi. Kontroliraju se bankovni računi, imovinske kartice... To je najrigoroznija provjera u RH. SOA nikad ne odlučuje je li netko pao ili ne, već u svome zaključku napiše je li sigurnosna ugroza ili osoba ispunjava osoba uvjete iz tog i tog članka. Na čelniku tijela je da odluči hoće li tog suca staviti ili rasporediti na rad na druge predmete.

Priča se o tome kako je SOA prije par godina upozorila da postoji deset sudaca koji su potencijalno korumpirani pa onda SOA to demantira. Imate li vi ikakvih informacija o  tome?

Čitao sam to izvješće, koje je bilo javno, SOA je rekla da postoji mogućnost da bude koruptivni utjecaj na neke suce koji rade na takvim najtežim predmetima, nikakvih popisa nije bilo, koliko ja znam. A da ga je bilo, pa zar bi SOA to demantirala?!

Upravo se čita

Image
TIJEKOM OBUKE

Prevrnuo se policijski terenac na nasipu kod Jankomira: Jedan policajac umro, trojica u bolnici

Je li bilo sudaca koji su rekli bismo bili na skliskim stepenicama?

Bilo je sudaca koji nisu prošli sigurnosnu provjeru, to je jedino što ja mogu reći.

Što je bilo s njima?

Nisu radili u odjelu USKOK-a. 

Vi ste sudac Visokog kaznenog suda ali neće biti pod sigurnosnim procjenama?

Meni je to paradoksalno, po čemu sam sad sigurnosno 'siguran', a nisam bio prije

šest mjeseci?! Po meni to nije dobro rješenje. 

Koju ocjenu biste dali hrvatskom pravosuđu i kako se u tome snašao ministar Malenica?

Ministar je po svojoj vokaciji ministar uprave, on je silom prilike ministar pravosuđa a to vam onda najbolje govori kakav je on ministar pravosuđa. Ja ne mogući reći ništa loše o njemu, ali mislim da se u pravosuđu ne događaju stvari koje bi se trebale događati. Morat će sad prionuti poslu. 

Sutra se u Saboru glasa o Zlati Đurđević vi ste već nekoliko puta govorili ida ona ne bi bila u principu najbolji kandidat. Hoće li sutra, a izvjesno je da je neće izglasati, doći do potencijalne krize?

S profesoricom Đurđević je postalo -  ili Zlata ili ništa. Ako bude ona izglasana onda će procvasti med i mlijeko, a ako ne bude nekim slučajem onda slijedi - potop. Nije dobro postaviti tako stvari da je jedna osoba ključ za probleme, to bi bilo divno da je tako jer bi bilo jednostavno, a nije. 

Ali ne mislite da nam prijeti ustavna kriza?

Ne prijeti pa imamo zamjenika predsjednika suda. No, postoji jedna caka ako se nešto dogodi zamjeniku predsjednika onda bi nastao jedan veliki problem.  

Tri sestre
Laži sa mnom
Señorita 89
Trag divljači
Život na vagi
default_cta
Raspoloženi za ljubav
Ljubav je na selu
Kako zadovoljiti ženu
Elon Musk show

Više s weba

Pročitajte još

Image
TRAGIČNA NESREĆA

Vlada potvrdila: Među poginulima u stravičnom slijetanju autobusa i Hrvatica. Objavljen video nesreće

Više s weba