povratak u kameno doba

Izrael želi aktivirati elektromagnetski puls nad Iranom?

Image

Izrael navodno razmišlja o aktiviranju elektromagnetskog pulsa, koji bi vratio Iran u kameno doba.

10.9.2012. u 11:34/ S.K./Hina

Izrael navodno razmišlja o aktiviranju elektromagnetskog pulsa (EMP) nad Iranom kako bi paralizirao njegove cjelokupne prometne i komunikacijske mreže i time zaustavio razvoj njegova nuklearnog programa, objavio je u nedjelju The Sunday Times.

List citira američkog obrambenog stručnjaka Billa Gertza koji je 29. kolovoza u svojoj video kronici na konzervativnoj internetskoj stranici The Washington Free Beacon izvijestio o 'sve većoj zabrinutosti' američkih tajnih službi zbog mogućeg 'izraelskog napada na Iran zahvaljujući nuklearnoj eksploziji na velikoj visini kako bi se poremetili svi elektronički uređaji u toj zemlji'.

Osim toga, američki novinar Joe Tuzara nedavno je u izraelskom desnom listu Israel National News upozorio da bi ubrzanje razvoja atomskog oružja u Iranu moglo potaknuti Izrael na preventivni napad elektromagnetskim pulsom.

"Eksplozija ne bi izazvala udarni val niti radijaciju na tlu, nego bi se prekinula opskrba hranom, a komunikacije bi postale praktički nemoguće, što bi dovelo do gospodarskog sloma", napisao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, Uzi Rubin, koji je surađivao u razvoju izraelskog proturaketnog štita, istaknuo je za The Sunday Times da 'korištenje atomskog oružja ne dolazi u obzir, čak i u nesmrtonosne svrhe kao što je EMP'.

"Postoje metode za stvaranje EMP-a s tla", dodao je.

Upravo se čita

Image
PRIŽELJKUJE GA U NAPADU

Karoglan: 'Livaja je dominantan u HNL-u i mislim da zaslužuje igrati protiv Brazila'

Više s weba

Pročitajte još

Image

Od konoplje se radi ulje, brašno, kozmetika: Uskoro bi se mogla otvoriti vrata jednoj novoj industriji

Više s weba