drama u kijevu

Janukovič poslao policijske snage na ulice, uklanjaju barikade

Image
Foto: AP Images

U Kijevu već tri tjedna traju demonstracije zbog Janukovičevog odustajanja od sporazuma s EU i okretanja zemlje Rusiji .

10.12.2013. u 10:46/ RTL/Hina

Oko 2000 prosvjednika bilo je u utorak ujutro u šatorskom gradu podignutom na Trgu neovisnosti u snijegom prekrivenom Kijevu nakon što su policijske snage tijekom noći uklonile sve barikade na ulicama u središtu grada koje vode do ureda predsjednika, vladinih ureda i parlamenta, javljaju ukrajinski mediji.

Image
Foto: AP Images
Image
AP Images

Prosvjednici, kojih je bilo nekoliko puta manje nego pripadnika snaga sigurnosti, potisnuti su u noći na utorak prema Trgu neovisnosti, a putem su im se pridružili "provokatori" koji su bacili suzavac na policiju. Pritom je, prema različitim podacima, ozlijeđeno od četvero do desetero prosvjednika i dvojica pripadnika snaga sigurnosti.

Image
Foto: AP Images
Image
AP Images

Na Trgu neovisnosti noć je prošla mirno.

Policija je zatvorila tri središnje postaje metroa nedaleko od trga u ponedjeljak zbog, kako je priopćila, anonimne prijetnje bombom. Postaje metroa otvorene su u utorak ujutro.

Image
Foto: AP Images
Image
AP Images

Ulični prosvjedi održavaju se u Kijevu i drugim ukrajinskim gradovima otkako je vlada objavila 21. studenoga da će odgoditi potpisivanje sporazuma o pridruživanju i slobodnoj trgovini s Europskom unijom i okrenula se Rusiji. Nakon rastjerivanja prosvjednika uz primjenu sile 30. studenoga porastao je broj prosvjednika. Oni traže ostavku vlade i prijevremene predsjedničke i parlamentarne izbore.

Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič danas bi se u Kijevu trebao sastati s trojicom bivših ukrajinskih predsjednika - Leonidom Kravčukom, Leonidom Kučmom i Viktorom Juščenkom nakon inicijative Kravčuka, prvog postsovjetskog predsjednika Ukrajine, o održavanju "svenacionalnog okruglog stola" na kojemu bi sudjelovali predstavnici vlasti i oporbe kako bi se pronašlo kompromisno rješenje.

Više s weba

Pročitajte još

Image
NAJLJEPŠA NA SVIJETU?

Što stranci misle o nama? Direkt s Amerikancem čiji je TikTok o Hrvatskoj postao viralan

Više s weba