bez riječi o nasljednici

Josipović ponovio: 'Ustaška zmija i dalje ne spava'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ivo Josipović upozorio je kako 'ustaška zmija' i dalje ne spava te da postoje određeni krugovi koji žele revidirati povijest Hrvatske

17.2.2015. u 7:41/ RTL

Predsjednik na odlasku Ivo Josipović u intervjuu N1 televiziji istaknuo je kako se ne namjerava vratiti u stranku te je dodado da 'kada ode s Pantovčaka više neće biti onaj koji povezuje i miri'.

Osim toga, ponovio je izjavu o jačanju desnice u hrvatskom društvu, koju mu je šef HDZ-a Tomislav Karamarko jučer zamjerio.

"Ja ostajem pri tome, pogledajte portale, ustaška zmija ne spava", rekao je.

Upitan gdje vidi ustašku zmiju, Josipović je odgovorio: "Ona nije ovdje na podu, ne puzi, nije ni ona od 1941.-1945. bez obzira što se neki poput maskenbala oblače u ustaške uniforme ili stavljaju slične znakove na Facebook stranice, web stranice i određene tiskovine bez obzira što se spektakularno održava misa za Antu Pavelića. Nije u tome priča, niti u tome što se neki prisjećaju žrtava i s druge strane. I ti ljudi zaslužuju žalovanje svoje obitelji. Radi se o tome da je vidljivo u našem društvu da postoje neke tendencije koje idu za esencijom onoga što se tada zagovaralo. To je netrepeljivost prema drugim i drukčijim, totalitarne tendencije, želje da se smanje ljudska prava, a vidjeli smo i da se prijeti ljudima i da se promijeni istina o povijesti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nažalost, imamo na djelu nekih utjecajnih krugova da se revidira povijest, da se Hrvatska odmakne od pobjedničke koalicije iz Drugog svjetskog rata i pretvori u gubitnika. To je dio koji bi mogli obaviti povjesničari. Kada se to ne bi transponiralo na današnju politiku, vidjeli smo što se dogodilo s Pravoslavnom Crkvom, da se nasilno ide prema nacionalnim manjinama, da se uskraćuju ljudska prava i ide prema reviziji povijesti, onda to ne bi možda bilo vrijedno spomena. Nažalost, i u politici i u javnom životu toga ima dovoljno da se zabrinemo nad tom tendencijom", dodao je.

Upozorio je kako postoje jake snage koje bi revidirale ustavnu odredbu kako se Hrvatska temelji na Domovinskom ratu, ali i antifašizmu u Drugom svjetskom ratu.

Upravo se čita

Image
EUFORIJA DILJEM SVIJETA

VIDEO Od Toronta do New Yorka: Evo kako se pobjeda Vatrenih euforično slavila u Sjevernoj Americi

Svoju nasljednicu Kolindu Grabar-Kitarović nije spomenuo niti jednom riječju.

Više s weba

Pročitajte još

Image
ideja zagrepčana

Hrvatski proizvod hit u svijetu: plišana Gospa kao nastavak popularne biblijske igre 'Na putu s Marijom, majkom Isusovom'

Više s weba