NOVI PROJEKT MARKA RAKARA

Kako je potrošeno 80 mlrd kuna iz javne nabave?

Image

Pokrenuta je internetska stranica s registrom javne nabave koji pokriva 60 tisuća ugovora u javnoj nabavi te pokazuje podatke gdje se potrošilo 80 milijardi kuna.

27.11.2011. u 9:49/ Z.H./Hina

Udruga Vjetrenjača, koju vodi bloger i informatički stručnjak Marko Rakar, pokrenula je internetsku stranicu s registrom javne nabave koji pokriva šezdeset tisuća ugovora o javnoj nabavi ukupne vrijednosti od gotovo 80 milijardi kuna.

Udruga Vjetrenjača navodi na internetskoj stranici https://nabava.vjetrenjaca.org da je podatke prikupila iz javnih izvora - Narodnih novina, Državnog zavoda za statistiku, javnog registra FINA-e, registra trgovačkih sudova i različitih registara poslovnih i bonitetnih podataka. Ističu da su podatke provjeravali ali da ih treba smatrati informativnima i okvirnima.

Za svoj registar koji će biti dostupan za pretraživanje od ponedjeljka, 28. studenog, Vjetrenjača je prikupila podatke o svim izvršenim i oglašenim javnim nabavama u Hrvatskoj od 1. srpnja 2009. do 1. studenog 2011. Time je, navode, pokriveno oko šezdeset tisuća ugovora o javnoj nabavi ukupne vrijednosti od gotovo 80 milijardi kuna naručenih od strane 4.400 pravnih osoba obveznika javne nabave i isporučenih od više od 13.000 ponuditelja.

Udruga je pokrenula taj projekt jer smatra da je postupak javne nabave netransparentan i dizajniran kako bi se što više podataka sakrilo. Stranicu je namijenila onima koji se bave javnom nabavom, novinarima, istraživačima i svima koje zanima kako država troši javni novac.

Više s weba

Pročitajte još

Image
prosvjed "6.11. za 6,11 posto"

Nezadovoljni prosvjetari pred Vladom: 'Premijeru, ispravite nepravdu. Nemojte biti gubitnik'

Više s weba