ROBOTSKA TEHNOLOGIJA

Kolicima s joystickom upravljaju bebe

17.3.2009. u 10:02/ M.K.S.

Kolica su napravljena kako bi pomogla djeci s poteškoćama u razvoju, a mogu ih voziti čak i šestomjesečna djeca.

NEWARK - Šestomjesečno dijete za upravljačem, a odrasli ga čak na to i potiču. Američki znanstvenici na sveučilištu Delaware razvili su kolica kojima uz pomoć joysticka mogu upravljati bebe.

Kolica su ipak namijenjena djeci s poteškoćama u razvoju, a prva ispitivanja su pokazala da imaju izuzetno velik i pozitivan utjecaj na njihov fizički i psihički razvoj.

Dijete u kolica može čim nauči sjediti, a terapeuti ga na kretanje potiču nudeći mu igračku koju treba dohvatiti. Tako dijete uči kretati se u različitim smjerovima.

Jedno od djece koje je u programu sveučilišta je dvogodišnji Andrew. On je rođen s poremećajem spina bifida zbog kojega ne može hodati niti puzati. U svemu je ovisan o drugima. No, uz pomoć novih kolica je naučio čak i igrati košarku s drugom djecom. Njegova majka kaže da dječak ima puno više samopouzdanja od kad se samostalno kreće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inženjer robotskih kolica, Sunil Agrawal, kaže da u kolicima ima 36 senzora. Oni čak sprječavaju dijete da ne udari u neki drugi objekt te da se ozlijedi. Kolica sama skrenu ako im je nešto na putu.

Znanstvenici se nadaju da će naći zainteresiranog proizvođača koji bi robotska kolica učinio dostupnijima.   

Upravo se čita

Image
SAMO 3 IZ VEĆINA

Od 435 amandmana na državni proračun, 431 podnijela oporba

Više s weba

Pročitajte još

Image
veliko priznanje

Papa Franjo crkvu Svetog Antuna Padovanskog na Svetom Duhu proglasio bazilikom. Kakvo se slavlje priprema?

Više s weba