ZBRKA U SABORU

Koliko je potpisa potrebno za raspisivanje referenduma?

23.5.2013. u 18:37/ RTL

Za referendum na kojem bi se odlučivalo treba li u Ustavu definirati brak kao zajednicu muškarca i žene - nije prikupljeno dovoljno potpisa, ali aktivisti imaju još vremena - mogu ih sakupljati sve do kraja tjedna. No, ako ih prikupe i ako većina zaokruži "za" - zadnju riječ ipak će imati Sabor, jer Ustav može mijenjati samo dvotrećinska većina svih zastupnika. No, stvar je još kompliciranija.

Potpisi da se u Ustavu brak definira kao zajednica muškarca i žene još se prikupljaju, ali koliko ih treba da bi se referendum raspisao - različito tumači i samo predsjedništvo saborskog Odbora za Ustav. Predsjednik iščitava - treba 450 tisuća:

"Zato što je Ustavom propisano da je potrebno sakupiti deset posto potpisa od ukupnog broja birača u Republici Hrvatskoj", kaže Peđa Grbin (SDP), predsjednik Odbora za ustav, Poslovnik i politički sustav.

Međutim, za potpredsjednika Odbora dovoljno je 375 tisuća potpisa.

"Oni koji žive ili prebivaju izvan Republike Hrvatske ne dolaze u onu kvotu u kojoj je potrebno deset posto birača. Dakle, ja izražavam pravno stajalište suprotno", tvrdi potpredsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Vladimir Šeks.

A u objašnjenju se ne slažu ni ostali članovi Odbora za Ustav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, iz inicijative "U ime obitelji" ne odustaju jer kažu:

"Ako se smatra da za ovaj referendum, zato što se nekome ne sviđa referendumsko pitanje treba više od te brojke, mi ćemo to osigurati", odlučna je Željka Markić iz inicijative "U ime obitelji".

Upravo se čita

Image
EUROPARLAMENTARAC

Picula: 'Hrvatska treba sudjelovati u obuci Ukrajinaca, ali vlada to loše komunicira'

No, ako se referendum održi i prođe, kako će se Ustav promijeniti?

"Onda se mora pokrenuti postupak promjene Ustava, koji ima propisane svoje faze, mora se donijeti nacrt itd. Međutim, Sabor je dužan pokrenuti taj postupak", kaže Branko Smerdel, profesor ustavnog prava i vanjski član saborskog Odbora za ustav, poslovnik i politički sustav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po Ustavu promjene nema bez 2/3 većine zastupnika, koji mogu glasati po svojoj savjesti.

A oni koji imaju većinu u Saboru - referendumu se javno protive.

"Moj mandat saborskog zastupnika nije obvezujuć i ja nikad neću dignut ruku za jednu ovakvu inicjativu", kaže Peđa Grbin.

"Ako oni koji imaju drugačije mišljenje, a sjede u Hrvatskom saboru, žele ignorirati ili negirati volju hrvatskih građana - to će sigurno imati svoje teške političke posljedice po njih", kaže pak Gordan Jandroković iz HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, tu komplikacijama nije kraj. Da definicija braka kao zajednice žene i muškarca stigne do Ustava, potreban je još jedan korak: ocjena ustavnosti. 

"Da inicijatori referenduma prvo idu s pitanjem pred Ustavni sud koji ga odobrava, a onda prikupljaju potpise, ni jedne dileme sad ne bi bilo", kaže laburist Dragutin Lesar.

Postavlja se pitanje mogu li se tako u Ustav uvrstiti i ovakve točke. Jer građanima ideja očito ne manjka. Iako je ova Facebook stranica otvorena sinoć, već ima više od 40 tisuća kreativnih potencijalnih ustavotvoraca.

Više s weba

Pročitajte još

Image

cirjak korona

Više s weba