KOLUMNA IVE ANIĆA

Čovjek koji o ničemu ništa ne zna je čovjek kojeg svi prave budalom. I ja mu to po prvi put vjerujem

Image

Andrej Plenković

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Ivo Anić

Ivo Anić

3.9.2022. u 17:00/ Ivo Anić

Kada je u listopadu 2016. Andrej Plenković sastavio svoju prvu Vladu ona je imala 20. ministarstava i isto toliko pripadajućih joj ministara. Do dana današnjega ukupno je 15. ministara smijenjeno, dakle govorimo o periodu od šest godina. Imali smo 33. prebjega, i ako se ne varam ukupno 38. rošada na čelu ministarstava kojima je rukovodio Andrej 'nikad ništa ne znam' Plenković.

Nakon 39. mjeseci ukupno mandata 14. po redu Vlade RH, rečeni Andrej izjavio je kako je "ova Vlada ispunila sve strateške ciljeve koji su stavljeni pred nju", a na upit novinara nije li istina da je ta Vlada najkorumpiranija i najsramotnija Vlada u povijesti ove zemlje, Andrej se samo nasmijao i kazao, citiram: "Ništa vam ja o tome ne znam."

Tom smo izjavom završili prvu fazu, fazu u kojoj se istini izruguje. No vratimo se malo na početak. Zanimljivo je vjerujte mi.

Kada je Andrej Plenković još tamo u travnju 2017. razriješio ministra unutarnjih poslova Vlahu Orepića, ministra pravosuđa Antu Šprlju i ministra zaštite okoliša Slavena Dobrovića jer su glasali protiv ministra financija Zdravka Marića zbog afere Agrokor, okupljeni novinari pitali su premijera nije li malo čudno da umjesto Marića koji je bio direktor u Agrokoru i znao razmjere katastrofe u toj posrnuloj firmi, on smjenjuje ministre koji ukazuju na mutne radnje i korupciju?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Andrej je odgovorio mrtav hladan kako on ništa ne zna o tome. Zdravko Marić je još početkom te godine trebao biti smijenjen jer je bio pod optužbama za pogodovanje, no pogađate, Andrej Plenković ni o tome ništa nije znao. Ministar Marić otišao je kako je otišao i o tome zašto i zbog čega plemeniti Andrej pojma nije imao. Okupljeni novinari zajebavali su se međusobno kako Andrej nikad ništa o ničemu ne zna, da bi mi ušli dakle u prvu fazu u kojoj se istini izruguje.

Kada je Pavo Barišić, ministar znanosti u Vladi Andreja Plenkovića ni mjesec lipanj bio iste te godine, morao odstupiti nakon prosvjeda na koji je izašlo pola Hrvatske u svim većim gradovima zbog kurikularne reforme, Andrej Plenković se pravio kako se ništa ne događa. Na činjenicu da mu se "dogodio narod" premijer je samo odmahnuo rukom praveći se da ništa ne zna, da bi tek nakon afere „plagijat“ rečenog Pavu razriješio i okupljenim novinarima objasnio kako on, citirat ću:

"Ništa ne zna po pitanju plagijata, te kako se time ne bave premijeri već institucije."

I tada su se novinari izrugivali s premijerom koji "nikad ništa ne zna", no u fazi smo izrugivanja istini, pa je sve to bilo nekako i normalno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je, još smo naravno u lipnju iste te godine, istu tu Vladu napustio Davor Ivo Stier zajedno sa Marijom Pejčinović - Burić, a zbog preslagivanja Vlade zbog koalicije s HNS-om, Andrej Plenković se smijao, izrugujući se novinarima koji su pitali zašto prihvaća ostavku ministra koji odlazi zbog Ivana Vrdoljaka koji je bio najglasniji oko izglasavanja povjerenja Zdravku Mariću?

Podsjetimo, Ivan Vrdoljak se kopernikanski obratio nakon preslagivanja, i bilo je čudno da upravo on, premijer, o takvoj jednoj svinjariji baš ništa ne zna. Andrej Plenković je mrtav ozbiljan pitao novinare na kakvu svinjariju misle? Pa se nastavio izrugivati kako su takve stvari u političkom životu normalne da ljudi mijenjaju mišljenje, pa zatim postanu i ministri. Takvu vrstu izrugivanja, izravno nismo imali prilike do tada čuti, pa smo mogli konstatirati kako je prva faza, ona izrugivanja istini ušla u svoj zenit.

Kada je izbila afera "Hotmail" tj. kada se pokrenula trakavica "Lex Agrokor" u svibnju 2018, odlazi i potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić. Oko famozne afere „Borg“ koja je zatresla temelje te Vlade koju je oporba javno optuživala kako pogoduje određenim interesnim skupinama, Andrej Plenković se nikada nije oglasio, i mi smo i službeno ušli u drugu fazu, tj. u onu fazu u kojoj se istina snažno i svim sredstvima osporava.

Kada je u istom tom svibnju pao i ministar Tomislav Tolušić pa za njim i Gabrijela Žalac zbog sumnji u korupciju, pogađate već smo bili debelo u drugoj fazi, pa se Andrej Plenković i nije baš rado obraćao novinarima, no uskoro će morati kada je buknula afera oko ministra Lovre Kuščevića koji će postati simbolom te i takve Vlade u kojoj ministri ne prijavljuju imovinu, ne upisuju zemljišta i kuće u registar, a parcele dobivaju presudama sudaca. Vlade čiji ministri imaju neprijavljene kuće i POS-ove stanove, čitave uvale, polovice otoka i milijunske iznose na računima koje ne mogu opravdati. No u drugoj smo fazi kada se istina snažno osporava, i Andrej Plenković se samo bahato smijao govoreći nešto o presumpciji nevinosti i sličnim pizdarijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Andrej Plenković tjednima je branio svog ministra osporavajući istinu koju su iznosili svi relevantni mediji, da bi na koncu popustio i smijenio Lovru Kuščevića inače poznatog po tome što se javlja na telefon sa "Hvaljen Isus." Iako smo u debeloj fazi osporavanja istine, Andrej Plenković u tu fazu unosi i novi, zanimljivi detalj. Andrej naime po prvi puta proziva medije kazavši, citirat ću opet: "Zabrinjava me fenomen u kojem mediji toliko gorljivo istražuju ministre. Prije toga nije bilo."

Prije naravno druge faze, jer smo u prvoj fazi bili na ismijavanju istine, kako od strane nižeg plemstva tako i od strane premijera, pa se ušavši u drugu fazu premijer malo uozbiljio i naravno, kako to ta faza i iziskuje, krenuo na osporavanje istine svim sredstvima, optužujući medije za gorljivost i linč jer je svatko nevin dok se ne dokaže suprotno.

Kada je Nada Murganić morala odstupiti zbog katastrofalnog vođenja resora socijale, kada je i Goran Marić podnio neopozivu ostavku zbog famoznih ugovora o darivanju, kada je i Grlić Radman uskočio u ispražnjenu fotelju koju je napustila Pejčinović – Burić, Andrej "ništa ja o tome ne znam" Plenković našao je za shodno da zaključi drugu fazu osporavanja istine, pa je istu opskrbio novim detaljem, optužujući novinare da su nakaradni, te kako rade nakaradu od medija.

Druga faza završit će naravno neslavno, kako je i red, padom možda najnepopularnijeg ministra Milana Kujundžića u siječnju 2020. godine kada će ovaj napokon otići ali ne zbog katastrofe koju ostavlja u svom resoru zdravstva, već zbog pada koncentracije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Andrej Plenković zaključit će drugu fazu osporavanja istine izjavom kako se ministar Kujundžić trenutno ne može koncentrirati na svoj resor zbog brojnih afera koje mu iznose mediji, te da ga smjenjuje samo zbog toga. Zbog nakaradnih medija koji njegovom omiljenom ministru remete koncentraciju.

Kada smo konačno ušli u treću, završnu fazu 'ništa ja ne znam' koja se manifestirala oko famozne afere "Janaf" oko koje i sam predsjednik svađa s premijerom Plenkovićem "jer je ovaj morao nešto znati", mogli smo, tu treću fazu, konačno i krstiti.

Dakle fazom u kojoj svi sve znaju. Istina je prihvaćena kao takva i ona je očita sama po sebi.Treća faza nekako je i najdosadnija. Tri ministra, Aladrović, Milošević i Marić maknuti su uz premijerovo ništa vam ja o tome ne znam na najnoviji način. Premijer samo nadmeno izađe pred novinare i koluta očima. Faza u kojoj svi sve znaju mogla je započeti, a u međuvremenu će izbiti toliko afera da ni sam Andrej neće stizati sve komentirati kako prvo što čuje i kako ne zna o tome ništa.

Naravno, vi se s prvom pitate o kojim to ja fazama govorim, i o čemu je zapravo u čitavom tekstu ovdje riječ?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ja zapravo ne govorim ništa novo, niti sam ja dovoljno pametan da takvo što smislim, već citiram velikog Arthura Schopenhauera koji je jednom izjavio kako svaka istina ima svoje tri faze.

Prva faza je njena redikulizacija, tj. akteri se toj i takvoj istini izruguju, druga je njeno osporavanje, i treća je njeno potpuno prihvaćanje kao nešto sasvim očito.

Kada Zoran Milanović kaže citiram: "Takve stvari su očite i moramo ih prihvatiti kao činjenice da je premijer morao nešto znati", tada smo po Schopenhaueru konačno ušli u treću fazu naše istine.

Andrej Plenković kako vidimo danas ništa ne zna ni o milijardi izvučenoj iz INA-e. Potpuno miran i sabran, premijer je uvijeno rekao kako ništa o tome ne zna jer INA nije u njegovoj nadležnosti. Kao ni bilo što drugo u čemu se pojavi netko iz njegove stranke i pokrade sve što se pokrasti dade.

Kada se istini da ste sve rasprodali i pokrali izrugujete, pa je osporavate i na koncu prihvatite, što vam dakle ostane? Kako da se ponašate i što više da kažete? Upravo tako danas izgleda Andrej Plenković pred novinarskim mikrofonima.

Čovjek koji o ničemu ništa ne zna je čovjek kojeg svi prave budalom. I ja mu to po prvi put vjerujem.

Više s weba

Više s weba

Pročitajte još

Image
rtl danas

Ekskluzivno! Ovo je snimka tučnjave na Platku!

Image
uznemirujući video

VIDEO Maloljetnici divljali u automobilu: 'Boli nas k... ako se zabijemo'. Pa završili u stupu

Image
DOBRO BI NAM DOŠAO

Perkovac među Kauboje vraća ponajbolje krilo Europe koje je Horvat otpisao?

Imaš priču? Javi nam se!
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Pošalji priču