prisilna digitalizacija

20 tisuća učenika u Istri od danas u pokusnoj učionici: 'Svaki učenik ima svoje virtualno mjesto'

13.3.2020. u 7:00/ Kristina Čirjak

Pražnjenje učionica zasad je najdrastičnija mjere borbe protiv koronavirusa koju je istarski stožer tražio danima

Odluku da se zatvore sve škole na razini države još čekamo. Fakulteti diljem zemlje samoinicijativno prekidaju predavanja, a krizni stožer tvrdi da prati situaciju, te da će prvo ako bude potrebno ključ u bravu staviti škole u Primorsko-goranskoj županiji.

No, svima su poslane upute kako virtualno predavati. Ne i tko će i kako riješiti problem roditelja koji će za najmanje dva tjedna morati osigurati uvjete za školu u kući. O tome će se tek raspravljati. Prva pokusna virtualna učionica kreće sutra ujutro, testirat će ju više od 20.000 učenika iz Istre. Niži razredi putem javne delakovidnice, a stariji putem interneta.

Škole u Istri se zatvaraju, a nastava se seli u domove: na kauče, laptope i tablete.

U pulskoj obitelji dvije su školarke. Od sada će matematiku i njemački učiti virtualno. Dakle, niži razredi na televiziji neće gledati crtiće nego nastavu, a stariji će učiti putem tableta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Samo će nam na naš mail na tablete poslati zadatke, onda bismo ih trebali rješavati, ali ispite nećemo imati zato što nije fora, možemo gledati u knjigu. Tablete su dobili samo peti i sedmi razredi", rekla je učenica iz Pule, Helena Posarić.

Doma ostaju i studenti. Pražnjenje učionica zasad je najdrastičnija mjere borbe protiv koronavirusa koju je istarski stožer tražio danima.

Upravo se čita

Image
MORAJU BITI NA OPREZU

Dvojici Vatrenih prijeti suspenzija i propuštanje osmine finala u slučaju da Hrvatska prođe

"Preko djece se najlakše i najbrže prenosi virus"

"Po ocjeni struke i svega onoga što smo vidjeli djeca su odličan vodič i prijenosnik virusa. Preko djece se on najlakše i najbrže prenosi. U jednoj školi vi imate 700 do 800 ili tisuću djece i puta četiri ili pet članova te obitelji", rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije, Dino Kozlevac.

Ukoliko dođe do sličnog scenarija i u ostatku države nastave će izgledati moderno i virtualno uz pomoć digitalnih nastavnih materijala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što smo tražili od škola je da se formiraju virtualne zbornice i učionice. Svaki učenik će imati svoje virtualno mjesto u učionici koju će voditi njihovi nastavnici. Mi smo osigurali video resurse u obliku videa od 20 do 30 minuta", rekla je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

Koronavirus u hrvatske učionice donio je prisilnu digitalizaciju. 

"Međutim, meni kao ravnatelju ono sve što piše da bi trebalo biti gotovo do ponedjeljka se čini neprovedivo. Taj rok će trebati biti dulji da bi se to napravilo", rekao je ravnatelj OŠ Milana Langa Bregana, Igor Matijašić.

Učenje će po svemu sudeći biti teško, ali za zdravlje bit će bolje. U školske hodnike nekih zagrebačkih škola panika i briga već su ušetali. Majka jedne učenice ove škole zaražena je koronavirusom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Roditelji su zabrinuti"

"Ja sam osobno kontaktirao s njom, mama je hospitalizirana na zaraznoj, a dijete je izolirano. Manje je djece u školi, roditelji su zabrinuti, je li to panika ili ne, ne želim ulaziti u to. Svatko ima pravo odlučiti za svoje dijete", rekao je ravnatelj OŠ Jure Kaštelana u Zagrebu, Krešimir Supanc.

Škola radi normalno, a u nju su odmah stigli i ovih dana najtraženiji i najzaposleniji ljudi u državi - epidemiolozi. 

"Nema opasnosti jer je škola napravila sve što treba. Ponovit ću, pravilno prati ruke, do metar razmaka među učenicima u učionicama, koliko je moguće bez bliskih kontakata. Dakle, roditelji slobodno mogu slati djecu u školu", rekla je epidemiologinja Zavoda za javno zdravstvo Dijana Mayer.

Za sada će samo Istrijani učiti putem dalekovidnice. Krizni stožer kaže da još nema razloga za zatvaranje škola u ostatku zemlje, ali škole za nastavu putem tva i intereta moraju biti spremene. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
POSLJEDICE PANDEMIJE

Vidite li razliku? Dok se u Zagrebu prazne police trgovina, ovako to izgleda u Beogradu

Više s weba