PROMJENE U SUSTAVU

Beroš i Capak objavili novi plan za rad bolnica: 'Sve ćemo napraviti da ne dođe do novog lockdowna'

19.10.2020. u 15:30/ RTL.HR

Tema razgovora s vodećim ljudima bolnica bila je strategija i raspored bolničkih kapaciteta

Ministar zdravstva Vili Beroš i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak održali su online sastanak s ravnateljima bolnica kako bi napravili strategiju i raspored bolničkih kapaciteta zbog povećanog broja zaraženih koronavirusom i onih hospitaliziranih.

Na sastanku ekspertne skupine tema je bila kako organizirati bolnice u situaciji kad broj zaraženih koronavirusom sve više raste i pred Hrvatskom slijedi najmanje šest kriznih mjeseci.

Dali smo naputak da se poveća broj kreveta, potrebno je povećati kapacitete, posebno u Zagrebu, istaknuo je Beroš, kazavši da sustav raspolaže s više od 20.000 kreveta.

''Što se tiče pojedinih regija, razgovarali smo s koordinatorima u tim regijama i dobili niz prijedloga koji se odnose na pripremu dodatnih kapaciteta u pojedinim drugim zdravstvenim ustanovama. Jedna od bolnica u okolici Osijeka će se odrediti za dodatnu bolnicu za COVID pozitivne'', kazao je Beroš i dodao da je akutnih smještaja više od 12.000. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je da sve zdravstvene ustanove trebaju pojačati izolirajuće kapacitete i biti spremne za prihvat veće količine novooboljelih, a formirat će se sekundarni centri za prihvat oboljelih u koje bi isli teži bolesnici dok bi arene služile kao tercijarni sektor.

Image
Foto: RTL
Image
RTL

Prema današnjem izvještaju Nacionalnog stožera Civilne zaštite trenutno je 571 pacijent na bolničkom liječenju zbog koronavirusa, a od toga je na respiratoru 35 pacijenata.

Upravo se čita

Image
375 tisuća tona

Gomila mulja brine stanovnike Ivanje Reke! Potraga o tempiranoj ekološkoj bombi na rubu Zagreba

Iako se govorilo da bi zagrebački KBC Dubrava mogao postati COVID centar, to se ipak neće dogoditi. ''Sada nam se ta opacija malo mijenja. Aktivirat ćemo dodatne krevete, ali ćemo također u C bloku ostaviti odvijanje uobičajenih zdravstvenih aktivnosti, koliko god je to moguće'', rekao je Beroš, koji je odgovarajući na novinarska pitanja poručio ''da će biti učinjeno sve da ne dođe do novog lockdowna''.

Naime, na sastanku je odbačena opcija da sve bolnice imaju odjele za liječenje oboljelih od COVIDA-19, a Beroš je potvrdio da je "to sasvim suprotno od onoga što smo radili proljetos". Naime, u proljeće je ipak bio manji broj i novozaraženih i novooboljelih pa je i pritisak na zdravstveni sustav bio manji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Formirat će se sekundarni centri za prihvat oboljelih unutar velikih centara

Beroš je konkretizirao da se treba povećati broj kreveta u kliničko-respiratornim centrima: ''Svi centri moraju povećati svoje izolatorne kapacitete za primanje većeg broja oboljelih''.

Novost je da će se formirati sekundarni centri za prihvat oboljelih unutar velikih centara: ''Ukupan kapaciteta je oko 3.000 kreveta i mislimo da bi bolesnike s težim oboljenjima trebalo smjestiti u te regionalne centre''.

No ono čemu treba posvetiti posebnu brigu je zdravstveni kadar, naglasio je ministar zdravstva govoreći o mobilizaciji i razmjeni medicinskog osoblja izmedu regija.

Postoje modeli da sve bolnice postanu COVID bolnice, ali vlada nada da će građani sudjelovati u sprečavanju širenja epidemije

''Liječnici i sestre se razbolijevaju od korone, to je problem", upozorio je Beroš izrazivši nadu da će imati mogućnost razmjene kadra jer neće svi dijelovi Hrvatske biti jednako pogođeni u svakom trenutku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ono što je različito proljetos i sada je činjenica da su proljetos ulazi virusa u zdravstveni sustav bili rjeđi i pojedinačni, a posljednjih nekoliko dana su učestali i širi, obuhvaćaju nekad i više odjela'', istaknuo je Beroš.

''Cilj nam je naći optimalni model. Naravno, imamo spremen još neke modele, o tome ne volimo pričati. To se svodi na to da će sve bolnice biti Covid bolnice, ali iskreno se nadamo da će se odgovornim ponašanjem spriječiti širenje epidemije", kazao je Beroš i zaključio: ''Ako se pazimo, onemogućit ćemo virusu da se širi i punjenje zdravstvenih kapaciteta''.

Image
Foto: RTL
Image
RTL

Ministar je potpisao vise od 100 ugovora za zaposlenje epidemiologa, istaknuo je Capak i osvrnuo se na testiranja te praćenje kontakata.

Dogovoreno je da će liječnici primarne zdravstvene zaštite epidemiolozima pomagati s upisom kontakata zaraženih osoba, ali i traženju kontakata kada se radi o kontaktima njihovih pacijenata. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Capak o novim brzim testovima: Nisu pouzdani

"Što se tiče testova, razgovarali smo o brzim antivirusnim testovima. Sada dolaze na tržište, ima više proizvođača. Napravljeno je više validacija. Zaključeno je da su još uvijek nedovoljno točni da bi ih se primjenivalo, ali imaju primjenu u nekim situacijama kad se mora brzo napraviti test, može pružiti pomoć. No, nakon toga potrebno je rezultate potvrditi PCR-om jer ovi testovi još nisu dovoljno pouzdani", rekao je Capak.

"Što se tiče testiranja vikendom, ove subote smo imali veliku gužvu. To je neprihvatljivo s više aspekata. Intenzivno se radi na tome da se poveća broj COVID ambulanti koje će raditi vikendom. Što se tiče HZJZ-a, traži se prometno rješenje, a traži se i nova lokacija za nova testiranja", kazao je Capak.

Što se tiče cjepiva protiv gripe, kazao je da je u redovnom procesu na temelju ankete iz siječnja naručeno 460.000 doza cjepiva što je 100.000 doza više nego lani: ''Tijekom epidemije smo vidjeli da će biti više cijepljenja ove godine pa smo pokušali naručiti dodatne doze pri čemu nas je prozvođač odbio pa smo s drugim proizvođačem dogovorili još 130.000 doza koje će doći početkom 12. mjeseca''.

Više s weba

Pročitajte još

Image
komentar znanstvenika

Đikić dao podršku liječnicima: 'Vlada i Plenković, trebali ste ranije reagirati'

Više s weba