OGLAS

istine i laži o koronavirusu

Briseve za COVID-19 mogu uzimati i liječnici opće prakse, no neki se bune: 'Nismo dobili opremu!'

6.4.2020. u 8:15/ Ilija Radić

Pojedini liječnici imaju pritužbe, ali ima i pritužbi na liječnike od strane pacijenata


U vrijeme kada je i stvarnim događajima i krizama teško povjerovati da se događaju, provlači se i mnoštvo informacija koje nemaju veze sa stvarnošću, ali bi mogle zvučati točno. Takav je slučaj i s epidemijom koronavirusa.

Briseve za testiranje na COVID-19 od prošlog tjedna mogu uzimati i liječnici opće prakse u Domovima zdravlja. No, predsjednik Koordinacije obiteljske medicine iz Virovitice tvrdi da nisu dobili potrebne protokole i opremu za sigurno uzimanje uzoraka.

"Nemamo protokol o uzimanju u korištenju. U ordinacije u koje se brisevi uzimaju nije bilo dostavljeno ni transportnih vrećica, nije bilo kvalitetnih respirator maski. Nakon već više uzetih uzoraka, a tu je bio i onaj prvi pozitivni u našoj županiji, sad se pripremila transportna ambalaža, ali edukacija je održana samo dijelu timova", kaže , liječnik obiteljske medicine. 

Problem, čini se, postoji, ali ne u cijeloj Hrvatskoj. U Zagrebačkoj županiji problema nema.

"Mi smo svu edukaciju proveli temeljem obavijesti i linkova obzirom na dostupnu tehnologiju kojima smo se mogli podsjetiti ukoliko smo nešto zaboravili na koji način uzimati bris. Ja osobno sam ga uzela. Imala sam svu potrebnu logistiku u Domu zdravlja i svu potrebnu opremu", govori I, predsjednica KOHOM-a.


Zbog zaštitne opreme je upozorenje pred otkaz dobio ginekolog u Domu zdravlja u Benkovcu, Ivica Žuvela jer je u medijima izjavio da su on i njegova medicinska sestra dobili tek po jednu platnenu masku. Žuvela nije mogao pred kamere jer je istim dokumentom upozoren da bi zbog novih istupa mogao dobiti otkaz. Ravnateljica Doma zrdavlja zadarske županije kaže da nije u pitanju verbalni delikt. Nego nepotrebno podizanje panike.

"Ja sam pročitala kako je izjavio da je situacija alarmantna, a mislim da to nije primjereno u ovo vrijeme jer situacija zaista nije alarmantan. Svaka ordinacija je imala i prije ove situacije opremu, a mi sad samo nadopunjavamo", tvrdi , ravnateljica doma zdravlja zadarske županije. 

Hrvatska je do sad u dva navrata naručila ukupno 22 i pol tone zaštitne opreme iz Kine vrijednosti gotovo dva i pol milijuna dolara, među kojima i milijun i pol maskica te 50 tisuća zaštitnih odijela. Pošiljki će biti još, ali navala je iz svih zemalja, pa se grabi što se uspije.

"Ravnatelji su ti koji su primarno obvezni osigurati zdravstvenu zaštitu. Mi i Vlada RH ulažemo velike napore da nabavimo na ovom poremećenom svjetskom tržištu i za sada imamo dobre rezultate", izjavio je ministar . 

Pojedini liječnici imaju pritužbe, ali ima i pritužbi na liječnike od strane pacijenata. Žale se da ih liječnici ne šalju na testiranje ako nisu kontakt zaražene osobe iako imaju simptome. Iz stožera kažu da su pravila ustanovljena i da sve s respiratornim simptomima treba testirati.

"Naše je stajalište da je struka dobro to definirala i trebamo postupati prema preporukama i da će se onda svi oni koji su u ugrozi i koji su imali mogućnosti biti zaraženi od COVID-a biti detektirani", zaključuje Beroš.

Hrvatska je do sad testirala 10.847 ljudi, al pozitivnih je 11 posto testova.


Love island Australija
Viola boje mora
Svjetsko prvenstvo u rukometu za žene 2023.
Dosje Jarak
Ljubav je na selu
default_cta
Stanje nacije
Igra moje sudbine
Život na vagi
Senke nad balkanom
Booba u kuhinji
default_cta

Više s weba

Pročitajte još

Image
PODACI STOŽERA

Danas isti broj zaraženih kao i prošle subote: 579 pacijenata na bolničkom liječenju, 8 preminulih


Više s weba