puno nedoumica

Britanski soj koronavirusa stigao je i u Hrvatsku. Što sve znamo o njemu, zašto je zarazniji i koji su simptomi

Image
Foto: Ilustracija: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Po dosadašnjim istraživanjima, soj B.1.1.7 je od 30 do 70 posto zarazniji od ranije dominantnog soja, ali zasad nije ustanovljeno je li i smrtonosniji.

10.2.2021. u 10:20/ A.L.

U Hrvatskoj su danas potvrđena tri prva slučaja s britanskom mutacijom koronavirusa B.1.1.7.  a uzorci su sekvencirani u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", priopćilo je u srijedu Ministarstvo zdravstva.

Iako trenutno postoje tisuće različitih sojeva koronavirusa u opticaju stručnjaci su najviše zabrinuti zbog tri soja virusa - onog britanskog koji stigao i u Hrvatsku, južnoafričkog soja te brazilskog.

Britanski soj prvo je otkriven u gradu Kentu u rujnu te je od tada postao dominantan na području Engleske i Sjeverne Irske te se proširio na više od 50 država.

Image
Bilo je samo pitanje vremena

U Hrvatskoj potvrđena tri prva slučaja zaraze britanskom mutacijom koronavirusa! Ministarstvo objavilo i gdje su nađeni

Image
Bilo je samo pitanje vremena

U Hrvatskoj potvrđena tri prva slučaja zaraze britanskom mutacijom koronavirusa! Ministarstvo objavilo i gdje su nađeni

Po dosadašnjim istraživanjima, soj B.1.1.7 je od 30 do 70 posto zarazniji od ranije dominantnog soja, ali zasad nije ustanovljeno je li i smrtonosniji. Neka istraživanja sugeriraju da bi mutacija mogla biti povezana s 30 posto većim rizikom od smrti, ali te indicije zasad su vrlo slabe te je potrebno više studija koje bi ih potvrdile. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je britanski premijer Boris Johnson krajem siječnja rekao je da rani dokazi sugeriraju kako postoji mogućnost da je novi soj koronavirusa smrtonosniji, ali za to još nema znanstvene potvrde. 
Ono što je jasno da se novi soj puno brže širi, jer je 70 posto zarazniji. Kako su znanstvenici objasnili britanski soj otkriva više mutacija "spike proteina". Njemu nedostaju dvije aminokiseline, to je vjerojatno razlog zbog kojeg se virus može lakše i brže širiti, a taj proces u kojem je virus ostao bez aminokiselina naziva se delacija.

Simptomi zaraznijeg soja koronavirusa nešto su drukčiji od prijašnje dominantne varijante, pokazala je to studija britanskoga Nacionalnog statističkog ureda. Tako gubitak mirisa i okusa, zaštitni znak zaraze osnovnim sojem koronavirusa nešto je rjeđi u ovom slučaju. Kašalj, umor, mijalgija (bol u mišićima) i grlobolja u toj su verziji češći. Nema razlike u učestalosti glavobolja, nedostatka daha, proljeva i povraćanja.

Upravo se čita

Image
u 70. godini

U bolnici preminuo umirovljeni general Pavao Miljavac. Pao s viljuškara, a potom mu zatajilo srce

Također, ono što je uočeno da su mutacije navodno posebno zarazne kod osoba mlađih od 20 godina. 

Što se tiče jesu li cjepiva podjednako učinkovita i na novi soj virusa, u tijeku su istraživanja kako bi se to provjerilo, a neki rani rezultati sugeriraju da Pfizerovo cjepivo štiti i od novog britanskog soja virusa. Slično tvrde i u američkoj tvrtki Moderna. Trenutna cjepiva napravljena su prema ranijim inačicama virusa, ali znanstvenici vjeruju da bi trebala djelovati i protiv novih. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
uzeto 40-ak briseva

Koronakriza u Đakovu: 133 djece iz katoličkog vrtića zajedno s roditeljima mora u samoizolaciju

Više s weba