Širenje zaraze

Broj zaraženih približava se milijunu: Španjolske regije jačaju mjere protiv koronavirusa

Image
Foto: AP Images

Stopa dnevnih infekcija povećava se nakon kratkog razdoblja stabilizacije prošli tjedan

19.10.2020. u 20:31/ Hina

Nekoliko španjolskih regija ojačalo je restrikcije zbog koronavirusa u ponedjeljak, pokušavajući obuzdati drugi val koji bi Španjolskoj uskoro mogao donijeti preko milijun zaraženih od početka pandemije.

Vlasti u regiji Castila i Leon objavile su da će od utorka zatvoriti grad Burgos i obližnji Aranda de Duero za sve osim za neodgodiva putovanja, nakon što je broj zaraženih u toj regiji prešao 500 slučajeva na 100.000 ljudi.

"Stanje je slično onom u ožujku ili travnju", rekao je gradonačelnik Burgosa Daniel de la Rosa za televiziju TVE, podsjećajući na početak pandemije kada su Španjolci bili zatvoreni u svojim domovima kako bi se spriječilo širenje koronavirusa.

Image
UVODE SE NOVE MJERE

Epidemija koronavirusa u punom jeku: Europa prešla prag od 250.000 umrlih

Image
UVODE SE NOVE MJERE

Epidemija koronavirusa u punom jeku: Europa prešla prag od 250.000 umrlih

Aragon, koji je tijekom ljeta imao nekoliko žarišta zbog poljoprivrednih radnika koji su iz inozemstva došli u Španjolsku, uveo je ograničenja za barove i restorane i zabranio prodaju alkohola u dućanima između 22 sata i 8 sati ujutro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Regionalna zdravstvena čelnica Sira Repolles rekla je da je regija vrlo blizu uvođenja restrikcija kretanja u regionalnom središtu Zaragozi.

Katalonija je prošli tjedan odredila 15-odnevno zatvaranje barova i restorana.

Upravo se čita

Image
liste HZZO-a

Udruge pacijenata: Zbog štednje Hrvatskoj prijeti nestašica lijekova, na udaru skupe terapije

Španjolski decentralizirani politički sustav ostavlja upravljanje pandemijom uvelike u rukama regija, iako središnja vlada može intervenirati kao što se dogodilo 9. listopada kada je proglašeno izvanredno stanje u Madridu i djelomično zatvaranje sedam milijuna ljudi u i oko glavnog grada.

Voditelj španjolskog koordinacijskog centra za izvanredne situacije epidemiolog Fernando Simon upozorio je da se stopa dnevnih infekcija povećava nakon kratkog razdoblja stabilizacije prošli tjedan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerojatno će se stopa infekcije ponovno povećati ako po zimi ne budemo provodili mjere opreza", rekao je na novinskoj konferenciji.

Španjolska ima ukupno 974.449 zaraženih i skoro 34.000 umrlih.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Nastava je online

Čak sedam razreda u samoizolaciji na karlovačkom području! Deset je učenika pozitivno na koronu

Više s weba