o novim mjerama

Capak: 'Na Pfizerovo cjepivo bilo je nekoliko ozbiljnih reakcija, morali smo upotrijebiti adrenalin'

29.1.2021. u 10:45/ Vijesti.hr

AstraZeneca će danas biti registrirana u EU i dobit ćemo sve podatke o učinkovitosti, 156.158 doza bi trebali dobiti do kraja veljače i to u tri tranše, rekao je Capak

Nakon što je u četvrtak najavljeno da se od ponedjeljka, 1. veljače, ublažavaju mjere koje se odnose na škole i neke sportske aktivnosti, održana je konferencija Nacionalnog stožera.

U posljednja 24 sata zabilježen je 561 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3117. Među njima je 1286 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 121 pacijent. Preminulo je 29 osoba.
Kako je na konferenciji naglašeno kod najmlađe preminulo osobe se radilo o malignoj bolesti s metastazama.

"Brojka od ovoga tjedna je za 13 posto manja od prethodnog tjedna. I dalje imamo nešto blaži silazni trend. 189.0 nam je prosječno incidencija po županijama. Najvišu ima Sisačko-moslavačka, a najnižu Istarska. Po 14-dnevnoj incidenciji EU-a smo sedmi, nižu ima šest zemalja.19 zemalja ima nižu, a 8 ih ima višu stopu od nas", rekao je Capak.

Naglasilo kako je utrošeno gotovo 80 tisuća doza, u zdravstvu 38 tisuća doza, u domovima za starije 37 tisuća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Do sada smo primili 49 sumnji na nuspojave Pfizerovog cjepiva i 18 na Modernino", otkrio je, dodavši da si to uglavnom lokalne reakcije, febrilitet, bol na mjestu primjene i glavobolja, a na Pfizerovo cjepivo je bilo i nekoliko ozbiljnih reakcija.

"Dvije su zahtijevale primjenu adrenalina, a 22 korištenje drugih medikamenata", rekao je Capak.

Upravo se čita

Image
DRŽI GA NA OKU

Svjetski boksački prvak poslao ozbiljnu prijetnju Messiju: 'Moli Boga da te ne nađem'

Ministar Vili Beroš je rekao da je danas prvi put broj hospitaliziranih ispod 1.300 nakon dugo vremena. No naglasio je kako se i dalje se radi o teškim kliničkim slikama te da imamo velik broj preminulih.

“To ukazuje da je klinička slika i dalje relativno teška. To nam dozvoljava oprezno razmišljanje u popuštanju mjera, ali ne i relaksirano ponašanje. Treba uzeti u obzir činjenicu i nove sojeve virusa u našem susjedstvu kao i trenutni zastoj u cijepljenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Odluka o mjerama će stupiti na snagu sutra, odnosno večeras u ponoć”, rekao je Davor Božinović, dodavši kako će trajat do 15. veljače."

Nuspojave cjepiva

Svima treba omogućiti cijepljenje čim kvalitetnijim cjepivom, no pitanje je kakva su cjepiva dostupna. U planu cijepljenja naglasili smo da su kronični bolesnici, stariji, predisponirani za teži razvoj kliničke slike prvi u redu, a treba im omogućiti i cijepljenje čim kvalitetnijim cjepivima. Puno se raspravlja o tome koje cjepivo nabaviti no ne možemo računati na cjepiva koja su u fazi testiranja jer za njih nemamo pouzdane dokaze da su učinkovita. Zato postoje regulatorne agencije koje na osnovu dokumentacije ocjenjuju sve elemente. Samo ocijenjeno cjepivo može biti na tržištu i hrvatske će se vlasti truditi omogućiti takva cjepiva. Još neki proizvođači razvijaju cjepiva. Novavax je iznio da su u trećoj fazi kliničke studije i pokazuje se učinkovitost od 89 posto. Istraživanje druge faze u Južnoafričkoj Republici je nađena učinkovitost od samo 50 posto, rekao je ministar Beroš.

Capak je otkrio ima li novosti o AstraZeneci: "Ne možemo potvrditi da AstraZeneca nije za osobe starije od 65 godina. AstraZeneca će danas biti registrirana u EU i dobit ćemo sve podatke o učinkovitosti, nemamo pismenu potvrdu o količinima, ali 156.158 doza bi trebali dobiti do kraja veljače i to u tri tranše".

Na upit što će napraviti ako ugostitelji i poduzetnici otvore vrate, Božinović je odgovorio: "Ja se još uvijek nadam da do toga neće doći. Nema razloga za to. Mjere su samo produženje mjera koje traju dva mjeseca. Disciplinom građana i provedbom mjera smo došli da imamo jasan trend pada. Hrvatska ima možda i najliberalnije mjere u Europi. Zadovoljni smo trendom pada, ali nismo potpuno zadovoljni. Imamo voditi računa prvo o životima i zdravlju, epidemiološka struka je jasno postavila prioritete. Struka je postavila jasne prioritete. Kad se ide u popuštanje pravilo je da popuštanje mora biti postupno, a obzirom na okolnosti i nove sojeve i dostupnost cjepiva, mi moramo ići vrlo oprezno. U tom kontekstu naš referentni centar za epidemiologiju je postavio jasna načela. Na prvom mjestu je sport, obrazovanje, zatim gospodarstvo a onda ostale djelatnosti, to su kriteriji oko popuštanja mjera".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O ugostiteljima i školama

"Kad pogledate članice EU-a, u njima su ugostitelji zatvoreni još od listopada. Mi smo tada razgovarali s ugostiteljima čiji su nam predstavnici jasno govorili da 90 posto njihovih članova se ne pridržava mjera. Donijeli smo jasan okvir, ali kojega se bilo teško pridržavati :ograničen broj, razmak među stolovima. Tada je javni prostor bio preplavljen komentarima da je to nemoguće. Nakon toga smo došli u fazu da su brojevi počeli jako rasti. Da je danas 24, umjesto 4 stupnja Celzijeva, terase bi bile otvorene. Vani još uvijek je vani hladno i nije razdoblje u kojem se virus počinje sporije širiti i zbog toga su odluke takve kakve jesu. Ako nam trendovi budu povoljniji do 15. veljače tada možemo razgovarati o tome da se stvari korigiraju u smjeru u kojem bi svi bili zadovoljniji'', rekao je. 

Što se tiče sportskih aktivnosti Capaj je objasnio: "Sam boravak u bazenu je po epidemiološkoj struci manje rizičan zbog klora u vodi i zbog vlažnosti zraka što znači da se virus sporije širi. Nema zajedničkog korištenja svlačionica, tuširanja, to se sve može obaviti doma".

Manjak cjepiva

Progovrio je i o manjku cjepiva te rekao da zbog njegova manjka je došlo do pomaka u rasporedu cijepljenja i primanju druge doze članova Vlade i Stožera.

Na upit tko će bit pravno odgovoran ako zbog cjepiva dođe do neželjenih posljedica Alemka Markotić je odgovorila: "To je pravno pitanje. Proizvođači su nakon pregledane dokumentacije dobili doobrenje i bili su dužni prijaviti sve što su vidjeli tijekom kliničkih studija. Četvrta klinička faza je vječna dok god neki lijek ili cjepivo postoji, neke nuspojave se mogu zabilježiti i nakon pet, 10,  15 godina. Nakon što se dokaže neka nuspojava cjepiva, dalje idu medicinske analize, a pravorijek mogu imati i pravnici ako dođe do nekog spora".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je otkrio da će zbog toga Vlada biti cijepljenja tjedan dana nakon ovog četvrtka kad im je bilo tri tjedna od cjepiva. Također je otkrio da su članovi Stožera drugu dozu primili u utorak.

Što se tiče škola Božinović je naglasio da od početka je pitanje škola raspravljano na razini Vlade te da je osnovano posebno povjerenstvo.

"Županijski stožeri mogu na temelju preporuka donositi samostalne odluke. Naš je stav da županije mogu donositi strože odluke od nacionalnih, no to se ne primjenjuje kad je riječ o školskom sustavu. Oni najbolje mogu procijeniti situciju jer su županije jako različite", rekao je, naglasivši da ne vidi problema u činjenici da neke županije donose samostalne odluke.

O ruskom cjepivu

Capak je komentirao i pregovore o ruskom cjepivu rekavši da se radi uobičajena procedura dogovora s Europskom agencijom za lijekove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trenutno nemamo informacija koji je bio sadržaj tih razgovora i koja bi bila dinamika predaje registracije na području EU", rekao je Capak. 

Što se tiče registracije cjepiva Capak je rekao da Europska unija ne pregovara s kineskim proizvođačem, ali da je ruski proizvođač pokazao interes za registraciju na europskom tržištu, dodavši kako o drugim proizvođačima ne razmišljaju ako nam rano ne mogu isporučiti cjepivo jer ćemo ga kasnije imati dovoljno i AstraZenece, Moderne i Pfizera.

Također je rekao da je Hrvatska rezervirala 900.000 doza cjepiva Johnson/Johnson, a to se cjepivo daje samo jednom, nema dvije doze.

Više s weba

Pročitajte još

Image
borba s koronom

Čak 308 više nego dan ranije: U Zagrebu 678 novih slučajeva koronavirusa

Više s weba