Spas za turizam?

Capak o Covid-putovnicama: 'Oni koji su preboljeli koronu s manjim rizikom mogu hodati okolo'

27.4.2020. u 15:20/ Vijesti.hr

Pozitivan nalaz antitijela u krvi znači da je osoba preboljela, ali nije garancija da ta osoba ne može prenijeti infekciju

Ministri turizma Europske unije tijekom videokonferencije, dogovorili su da će načiniti zajednički dokument koji bi vrijedio za sve zemlje članice. Takav dokument, koji su neki prozvali Covid-19-putovnicom, odnosi se na zdravstveni, odnosno sigurnosni dio protokola kod putovanja. 

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kazao je kako će pažljivo razmotriti detalje te inicijative.

''Čuli smo za tu inicijativu. Pozitivan nalaz antitijela u krvi znači da je osoba preboljela, ali nije garancija da ta osoba ne može prenijeti infekciju. Oni koji su preboljeli s puno manjim rizikom mogu hodati okolo i manji je rizik da će prenijeti infekciju, ali nije stopostotno. Uskoro će se moći obaviti i serološki testovi. Moje razmišljanje je da ne postoje znanstveni dokazi da osoba koja ima antitijela ne može proširiti virus dalje. Imamo osoba koje su više od 30 ili 40 dana pozitivne, a ne znamo odgovoriti jesu li oni zarazni ili nisu. I to će se ispitati, kao i to zašto su oni tako dug", rekao je ravnatelj HZJZ-a.

Više s weba

Pročitajte još

Image
i dalje treba paziti

Šestero novooboljelih u Splitsko-dalmatinskoj županiji: Nema korone u OŠ 'Marjan' i Centru za autizam

Više s weba