soj koji izaziva zabrinutost

CDC: Svi odrasli trebaju dobiti 'booster' dozu, a za jedno cjepivo preporuča se nakon samo - dva mjeseca

Image
Foto: AP Photo/Rogelio V. Solis/Ilustracija

„Budući da 'booster' doze snažno smanjuju simptomatske zaraze, mogle bi pomoći zaustaviti povećano širenje kojem svjedočimo”, smatraju stručnjaci

30.11.2021. u 9:17/ Hina

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u ponedjeljak je rekao da bi sve odrasle osobe cijepljene protiv koronavirusa trebale dobiti 'booster' dozu.

Dopunivši svoje preporuke, CDC je objavio da bi sve cijepljene odrasle osobe trebale primiti 'booster' dozu ako su svoju drugu dozu cjepiva Pfizera ili Moderne primili prije barem šest mjeseci ili dozu cjepiva Johnson & Johnson prije barem dva mjeseca, rekla je direktorica CDC-a Rochelle Walensky.

„Nedavna pojava omikron varijante dodatno naglašava važnost cijepljenja, 'booster' doza i prevencije potrebnih kako bi se zaštitilo od covida-19”, rekla je Walensky.

„Rani podaci iz Južnoafričke Republike pokazuju povećanu prenosivost omikron soja”, dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

CDC je ranije preporučio 'booster' doze za odrasle osobe starije od 50 godina, a 19. studenog ih dopustio za zdrave osobe u dobi između 18 i 49 godina, no njima ih nije preporučio.

Neki su znanstvenici kritizirali preporuke CDC-a, nazvavši ih pretjerano zbunjujućim.

Upravo se čita

Image
pratite na rtl-u

RTL DANAS OD 19 SATI! Hrvatska je u Schengenu, pričamo s glavnim ravnateljem policije

Dr. Eric Topol, ravnatelj znanstvenog instituta Scripps u Kaliforniji, nazvao je preporuke CDC-a iz sredine studenog „velikom pogreškom”.

Premda su mnogi govorili o delta varijanti kao o „pandemiji necijepljenih”, također je važno shvatiti da se među zaraženima nalaze i cijepljeni ljudi čiji je imunitet stvoren cijepljenjem oslabio, napisali su Topol i Michael Osterholm, ravnatelj Centra za istraživanje zaraznih bolesti, u komentaru objavljenom u The Washington Postu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Više studija pokazalo je da potpuno cijepljene osobe mogu širiti delta varijantu. To postaje još vjerojatnije kada je imunološki odgovor, što ga je omogućilo cijepljenje, oslabio”, napisali su Topol i Osterholm.

„Budući da 'booster' doze snažno smanjuju simptomatske zaraze, mogle bi pomoći zaustaviti povećano širenje kojem svjedočimo”, dodali su.

Preporuke CDC-a stigle su tri dana nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija novi omikron soj prepoznala kao „soj koji izaziva zabrinutost”.

Međutim, nije jasno hoće li omikron zamijeniti deltu kao najlakše prenosiv soj koronavirusa a vjerojatno će trebati oko dva tjedna kako bi se saznalo hoće li cjepiva biti manje učinkovita protiv omikron varijante, smatraju stručnjaci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Anthony Fauci, glavni zdravstveni savjetnik američkog predsjednika Joea Bidena za pandemiju, nastavlja vjerovati da će postojeća cjepiva pružiti zaštitu od teških slučajeva covida”, objavila je Bijela kuća.

„Ne mislim da postoji mogućnost da bi ova varijanta u potpunosti mogla zaobići svaku zaštitu koju pruža cjepivo. Možda bi je mogla malo umanjiti”, no to je razlog zbog kojeg primjenjujemo 'booster' doze, rekao je Fauci u intervjuu za ABC.

Više s weba

Pročitajte još

Image
od sutra se vraćaju presice stožera

Capak za RTL otkrio rezultate seroloških testiranja: '2,4 posto ispitanika ima antitijela na virus'

Više s weba