OGLAS

PRELIMINARNI REZULTATI

'Četvrta doza povećava broj antitijela 5 puta. To još nije dovoljno', Voditeljica izraelske studije o učinkovitosti cjepiva

Image
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell

U izraelskoj bolnici počelo još jedno ispitivanje četvrte doze cjepiva, ovaj put riječ je o provjeri kombinacije cjepiva

17.1.2022. u 8:18/ Hina

Voditeljica izraelske studije o učinkovitosti cjepiva protiv COVIDA ističe da brojke pokazuju petorostruko povećanje antitijela nakon primitka četvrte doze, što smatra "dobrim, ali nedovoljnim".

“Vidimo određeni porast antitijela, ali taj porast nije jako dojmljiv", rekla je profesorica Gili Regev izraelskoj novinskoj stranici Ynet, pozivajući se na preliminarne rezultate studije.


U sudionika istraživanja se već nedugo nakon primitka četvrte doze cjepiva razina antitijela vratila na istu razinu kakvu su imali nakon treće doze, rekla je Regev, napominjući da je očekivala više od takozvanog drugog boostera.

Image
Najgore županije

Katastrofalni postoci PCR pozitivnih: Zadarska županija 70%, u Zagrebu na 'Štamparu' 61%, Split 57%...

Image
Najgore županije

Katastrofalni postoci PCR pozitivnih: Zadarska županija 70%, u Zagrebu na 'Štamparu' 61%, Split 57%...

Cilj ne može biti da se protiv koronavirusa cijepimo svaka četiri mjeseca, rekla je Regev. No dodala je da joj je drago što je Izrael ranjivim skupinama, kao što su imunokompromitirani i stariji od 60 već dao četvrtu dozu.

“Ali zaista nisam sigurna je li nužno sada svima dati četvrtu dozu. Trebamo više informacija."

Istodobno Regev ističe golemu važnost prvog boostera. 

"Oni koji su primili prvu i drugu dozu hitno trebaju primiti i treću. Trebaju 'otrčati' u centar za cijepljenje", kazala je. 


U međuvremenu je u izraelskoj bolnici Shiba počelo još jedno ispitivanje četvrte doze cjepiva. Ovaj se put radi o 150 sudionika koji su primili četvrtu dozu Modernina cjepiva nakon triju doza Pfizerova.

"Možda bi kombinacija cjepiva bila bolja. Vidjet ćemo", kaže Regev. To je prvo ispitivanje četvrtog cijepljenja kombiniranim cjepivima u svijetu", kaže. 

Oko 61 posto od 9,4 milijuna Izraelaca smatra se potpuno cijepljenima. Trideset posto populacije uopće nije cijepljeno, a za devet posto je istekla valjanost cijepljenja. 

Oko 254 tisuće Izraelaca primilo je četvrtu dozu cjepiva protiv koronavirusa u prvome tjednu nakon što je cjepivo bilo dostupno, podaci su ministarstva zdravstva. 


Upravo se čita

Image
ODLUČENO JE

MOO dopustio Rusiji i Bjelorusiji sudjelovanje na OIimpijskim igrama, ali uz posebne zahtjeve

Zasad su samo osobe starije od 60 godina, medicinsko osoblje i oni sa slabim imunitetom prioritetni za cijepljenje četvrtom dozom. Zbog širenja jako prenosive varijante koronavirusa, omikrona, zemlja je zabilježila neviđen dnevni porast novozaraženih.

S obzirom na sve veći broj slučajeva zaraze, i među medicinskim radnicima, ministarstvo zdravstva razmatra mogućnost da dopusti liječnicima i medicinskim sestrama nastavak obavljanja posla čak i kada test pokaže da su pozitivni na koronavirus, sve dok ne pokazuju nikakve simptome, navode mediji.

U klinču
Dosje Jarak
Ljubav je na selu
Vrijeme je za seks
SPRZŽ2023
default_cta
Viola boje mora
Love island Australija
America's got talent
Superstar finale
Igra moje sudbine
default_cta
Život na vagi
American idol
VOYO KIDS
LJNS AU

Više s weba

Pročitajte još

Image
PODACI STOŽERA

Danas isti broj zaraženih kao i prošle subote: 579 pacijenata na bolničkom liječenju, 8 preminulih


Više s weba