Demencija, delirij, napadaji...

Covid-19 ima posljedice na mozak koje ni liječnici ne mogu objasniti

Image
Foto: Screenshot/ComaRecoveryLab

"Moglo bi biti dugoročnih problema u što smo i sumnjali", rekao je koautor studije

31.10.2020. u 11:00/ P. H.


Među mnogim ozbiljnim simptomima Covida-19, postoje neobični neurološki učinci koje doživljavaju mnogi pacijenti, a liječnici ih smatraju najvećim misterijem. Iznenadni gubitak mirisa i okusa bio je jedan od prvih neobičnih simptoma o kojima su izvijestili bolesnici s Covidom-19, ali kasnije su pacijenti znali doživjeti i moždani udar, napadaje i oticanje mozga.

Image
Utjecaj koronavirusa

CNN se raspisao o našem biseru: 'Atmosfera ovog ljeta je kao 90-ih, kad je bio rat...'

Image
Utjecaj koronavirusa

CNN se raspisao o našem biseru: 'Atmosfera ovog ljeta je kao 90-ih, kad je bio rat...'

Neki pacijenti kojima je dijagnosticirana zaraza ovim virusom također osjećaju zbunjenost, osjećaj "kao da su u deliriju", imaju vrtoglavicu, poteškoće s koncentracijom, a neki od najtežih slučajeva dožive gubitak pamćenja. Već nekoliko mjeseci liječnici neumorno pokušavaju razumjeti ovu bolest i mnoge njezine trajne posljedice koje utječu na mozak i koje se ne mogu u potpunosti objasniti. Dva su neurologa provela pregled istraživanja promatrajući kako Covid-19 remeti normalnu funkcionalnost mozga. Naime, pratili su pacijente i sve promjene mjerili putem EEG-a.

Studija pokazala niz abnormalnosti 

EEG, skraćenica od elektroencefalograma, bilježi električnu aktivnost u različitim dijelovima čovjekovog mozga, obično pomoću elektroda postavljenih na tjeme. U svom su pregledu istraživači objedinili podatke o gotovo 620 pacijenata pozitivnih na koronavirus iz prethodne 84 studije, objavljene u recenziranim časopisima, gdje su podaci o EEG valovima bili dostupni za analizu. Promatranje rezultata EEG-a moglo bi ukazati na neki oblik encefalopatije povezane s Covidom-19 u ovih bolesnika - odnosno, moglo bi ukazati na znakove oštećenja ili poremećaja u radu mozga, prenosi Science alert.

Otprilike dvije trećine pacijenata u istraživanjima bili su muškarci, a prosječna dob ispitanika bila je 61 godina. Neki su pacijenti također imali već postojeće stanje, poput demencije, koje bi moglo izmijeniti očitanje EEG-a, što su istraživači uzeli u obzir prilikom procjene rezultata testova. Među 420 pacijenata kod kojih je zabilježena osnova za naručivanje EEG-a, najčešći je razlog bilo promijenjeno mentalno stanje: gotovo dvije trećine ispitanih pacijenata doživjelo je delirij, komu ili "opću zbunjenost". Otprilike 30 posto pacijenata imalo je određenu vrstu napadaja, zbog čega je njihov liječnik naručio EEG, dok je nekolicina pacijenata imala problema s govorom i izgovorom riječi. Drugi su doživjeli iznenadni zastoj srca, što je moglo prekinuti dotok krvi u mozak.  EEG snimke pokazali su čitav spektar abnormalnosti u moždanoj aktivnosti. Najčešća uočena abnormalnost bila je difuzno usporavanje, što je sveukupno usporavanje moždanih valova i što ukazuje na opću disfunkciju u moždanoj aktivnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trećina svih otkrivenih abnormalnosti otkrivena je u frontalnom režnju, dijelu mozga koji rješava izvršne zadatke razmišljanja, poput logičkog zaključivanja i donošenja odluka. Čeoni režanj također nam pomaže da reguliramo svoje osjećaje, kontroliramo svoje ponašanje i uključen je u učenje i pažnju. "Ova otkrića govore nam da moramo isprobati EEG na širem krugu pacijenata, kao i druge vrste snimanja mozga, poput MR-a ili CT-a , što će nam dati bliži pogled na frontalni režanj", rekao je neurolog i koautor studije Zulfi Haneef sa Medicinskog fakulteta Baylor u Houstonu. Nažalost, postojeći rezultati ne daju nikakve naznake koliko su ovi poremećaji rijetki ili uobičajeni u široj populaciji, jer su u analizu bili uključeni samo pacijenti s Covidom.

Covid-19 ima ogroman utjecaj na mentalno zdravlje

Koronavirus može imati ozbiljan utjecaj na naše neurološko zdravlje. "Potrebno je više istraživanja, ali ova otkrića pokazuju nam da su to područja na koja se treba usredotočiti", rekao je Haneef. 

Upravo se čita

Image
tihomir gvardiol

FOTO Otac Joška Gvardiola na dan utakmice snimljen na poslu u zagrebačkoj ribarnici. Posjetila ga poznata lica

Kako se pandemija nastavlja, shvatili smo koliko tvrdoglav može biti Covid-19, a pacijenti koji su preboljeli ovu bolest osjećaju se umorno i iscrpljeno tjednima nakon što su prebolili zarazu. "Mnogi ljudi misle da će se zaraziti, ozdraviti i kako će se sve vratiti u normalu", rekao je Haneef u izjavi. "Ali ova otkrića govore nam da bi moglo biti dugoročnih problema, u što smo sumnjali, a sada nalazimo još dokaza koji to potkrepljuju", prenosi Science alert

Više s weba

Pročitajte još

Image
Delta soj

U četiri mjeseca dva puta je oboljela od korone: 'To što sad proživljavam nema veze s onim što se dogodilo prvi put'

Više s weba