'Neuspjeh cijepljenja'

Dobili obje doze cjepiva pa se nakon 14 dana zarazili: Pogledajte koliko je takvih slučajeva u Hrvatskoj

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Cjepivo nas, dakle, ne štiti sto posto, ali štiti u velikoj većini slučajeva, i štiti od najtežih simptoma

13.5.2021. u 20:02/ RTL Vijesti

U Republici Hrvatskoj čak 95 osoba cijepilo se dvjema dozama, a ipak su se zarazili koronavirusom.

Imunolog Zlatko Trobonjača objasnio je za 24sata kako je moguće zaraziti se koronavirusom nakon što prođe i 14 dana otkada je osoba primila drugu dozu cjepiva. Čak 93 je cijepljeno Pfizerom, kojeg je primijenjeno najviše. Dvije osobe cijepile su se Modernom.  Kao razlog tome dr. Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti na HZJZ-u, navodi činjenicu da se Pfizerovim cjepivom počelo prvim cijepiti i da je potrošeno najviše tih doza. To ne znači, kaže, da je Pfizerovo cjepivo manje učinkovito od drugih. Prema zadnjim podacima, upotrijebljeno je oko 700 tisuća doza Pfizerova cjepiva, 300 tisuća AstraZenece, oko 140 tisuća Moderne i Johnsonova oko tri tisuće. Pfizerom se cijepilo više osoba.

Image
koristi nadmašuju rizik

Po život opasno zgrušavanje krvi: Otkriveno više slučajeva nakon primanja cjepiva Johnson&Johnson

Image
koristi nadmašuju rizik

Po život opasno zgrušavanje krvi: Otkriveno više slučajeva nakon primanja cjepiva Johnson&Johnson

Ovih 95 slučajeva smatra se “neuspjehom cijepljenja”, a kako navode imunolozi, ni jedno cjepivo ni nakon druge doze ne znači stopostotnu zaštitu, no u većini slučajeva znači da ćemo izbjeći teške simptome bolesti. Ima, međutim, onih koji ne mogu uopće razviti imunitet, takvih je od pet do deset posto i nema zapravo načina na koji itko od nas može nakon druge doze i proteka dva tjedna od toga znati je li u potpunosti zaštićen. U KB-u Dubrava bilo je i nekoliko slučajeva onih koji su primili i drugu dozu cjepiva, a završili su na respiratoru. Zato se kaže da je efikasnost cjepiva od 80 do 90, 95 posto – kod tolike većine ljudi dat će zaštitu, pogotovo zaštitu od teških simptoma.

Imunitet osobe igra veliku ulogu

No kod preostalih pet do deset posto cijepljenih zaštite neće biti. U HZJZ-u ne znaju odgovor na pitanje koliko se od ukupno 95 “neuspješno cijepljenih” razboljelo s lakšim a koliko s težim, pa i najtežim simptomima. Reakcija na cjepivo zavisi do imuniteta i starosti osobe.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje možemo li, i kako, nakon druge doze i proteka najmanje 14 dana provjeriti jesmo li zaštićeni, odgovara kako se može napraviti serološki test, koji će nešto pokazati, ali nam neće dati potpunu garanciju. Cjepivo nas, dakle, ne štiti sto posto, ali štiti u velikoj većini slučajeva, i štiti od najtežih simptoma. 

Više s weba

Pročitajte još

Image
prisilni odmor

Čeka nas zima ludih provoda, jer Stožer je ukinuo plesni podij i zabranio nam ples

Više s weba