MEĐU POSLJEDNJIMA

Donesena odluka o prestanku epidemioloških mjera u sustavima socijalne skrbi i zdravstva

Image
Foto: Shutterstock

Dio o testiranju zaposlenika u dokumentu je u potpunosti prekrižen

26.5.2022. u 18:01/ RTL Vijesti

Ministarstvo zdravstva donijelo je, na prijedlog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, odluku o prestanku važenja posebnih sigurnosnih mjera u zdravstvenom sustavu i sustavu socijalne skrbi radi zaštite od zaraze te suzbijanja bolesti COVID-19, objavljeno je u Narodnim novinama.

Trenutno su korigirane tek upute za pružatelje socijalnih usluga u sustavu socijalne skrbi, a tamo stoji kako maske nisu obavezne za korisnike. Ostali, a posebno odrasli, mogu i dalje nositi maske ako smatraju da su im potrebne. Maske se posebno preporučuju svima s kroničnim bolestima koje mogu dovesti do težih oblika bolesti COVID-19 kao i osobama starije životne dobi, ako im zdravstveno stanje omogućuje nošenje maske, a posebno u situacijama grupiranja više osoba s kojima inače ne borave. Navedeno se odnosi i na zaposlenike i na posjetitelje kod pružatelja socijalnih usluga koji ne pružaju uslugu smještaja za starije osobe i osobe s invaliditetom, kažu pa dodaje kako su pak obavezne za zaposlenike kod pružatelja socijalnih usluga koje pružaju uslugu smještaja za starije osobe i osobe s invaliditetom i posjetitelje korisnika.

Dio o testiranju zaposlenika u dokumentu je u potpunosti prekrižen, a stoji samo sljedeće: "Nužno je testiranje asimptomatskih djelatnika kod pružatelja socijalnih usluga smještaja i boravka za starije i teško bolesne odrasle osobe i osobe s invaliditetom prije povratka na posao, a na temelju trijaže (npr. anamnestički podaci o postojanju simptoma kompatibilnih s COVID-19, o sudjelovanju na većim okupljanjima na kojima se nisu poštivale mjere za sprječavanje širenja kapljičnih infekcija; sve to unazad 14 dana). Isti uvjeti se primjenjuju na učenike i studente na praksi u ovim ustanovama.

Više pogledajte ovdje!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
NAPOKON OLAKŠANJE

Lijek koji pomaže protiv koronavirusa uskoro na europskom tržištu: Krenula je utrka sa SAD-om

Više s weba