Covid-19

Dr. Alemka Markotić objasnila: Može li se virus vratiti nakon što se preboli

Image
Foto: pixsell / shutterstock

U Hrvatskoj nemam spoznaje o recidivu. Ali vidjeli smo kod određenog broja bolesnika da imamo blagu bolest i onda da se stanje pogorša i razvije upala pluća

11.4.2020. u 14:42/ rtl.hr

"Mi nemamo podataka za sada da je netko dobio recidiv, ono što se zove ponavljanje bolesti ili recidiv u drugim zemljama, treba biti oprezan s tim da vidimo o čemu se točno radi", kazala je na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera Civilne zaštite dr. Alemka Markotić. "Vidi se da klinički bolest može ići u dvije faze, na početku je riječ o blažem respiratornom infektu, čini se da dolazi do poboljšanja i onda jedan dio njih razvije teži oblik, upalu pluća i to se nastavi", objasnila je Markotić i rekla da su u početku same epidemije ljudi s blažim oblikom bolesti bivali otupuštani iz bolnica da bi se kasnije ponovno javili s pogoršanjem odnosno, kako se to onda brojalo, novom bolešću.

"A to nije bio povrat, nego samo pogoršanje. Sve informacije o recidivima uzimamo s rezervom. Dosta dugo nalaz može biti pozitivan, dosta dugo se bolesnike drže pod opservacijom i sam bris ne mora značiti da je u tom trenutku virus aktivan. Naši bolesnici su iz opreza 28 dana pod kontrolom. Tako da u Hrvatskoj nemam spoznaje o recidivu. Ali vidjeli smo kod određenog broja bolesnika da imamo blagu bolest i onda da se stanje pogorša i razvije upala pluća", objasnila je dr. Alemka Markotić.

Sve što je rečeno na današnjoj konferenciji za novinare, pročitajte ovdje

Više s weba

Pročitajte još

Image
nacionalni stožer

U Hrvatskoj 15 novih slučajeva koronavirusa, ukupno 2062! Četiri osobe umrle

Više s weba