borba s koronavirusom

Dvije zemlje, dva scenarija: Češka produžila izvanredno stanje na još 14 dana, Poljaci krenuli na skijališta i prema obali

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Poljaci su u nedjelju za Valentinovo pohrlili na skijališta i na more, iskoristivši odluku vlasti o ublažavanju restriktivnih mjera

14.2.2021. u 18:21/ Hina

Češka vlada odobrila je produljenje izvanrednog stanja na još 14 dana zbog lošeg stanja s pandemijom koronavirusa, objavila je u nedjelju češka televizija navodeći potpredsjednika vlade Jana Hamačeka.

Taj je potez vlada poduzela nakon dogovora s regionalnim guvernerima u zemlji.

Oni su zatražili tu mjeru, nakon što je parlament prije dva dana odbacio produljenje sadašnjeg izvanrednog stanja nakon nedjelje.

Time bi, kako ocjenjuje Reuters, došlo do kaotičnog okončanja mnogih mjera uvedenih radi spriječavanja širenja covida-19.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Češki je parlament u četvrtak navečer odbio produžiti izvanredno stanje, odbijajući prijedlog vlade premijera Andreja Babiša da se izvanredno stanje produži nakon 14. veljače, unatoč upozorenjima da bi se zdravstveni sustav mogao urušiti, proširi li se zaraza.

Babiševa manjinska vlada upozoravala je da u slučaju ukidanja izvanrednog stanja više neće moći produžiti ograničenje kretanja unutar zemlje, uključujući i policijski sat i zabranu javnoga okupljanja, kao ni zadržati prodavaonice i uslužne djelatnosti zatvorenima.

Upravo se čita

Image
Što kažu stručnjaci?

Možemo li uštedjeti na potrošnji energije? Utječu energetski razred, pravilna uporaba...

Barovi i restorani mogli bi bez izvanrednog stanja ostati zatvoreni, kao i neke druge mjere, ali temeljem drugih propisa.

Oporba je tvrdila da je vlada djelovala kaotično te da je odbijala prihvatiti njihove zahtjeve za donošenjem novih "pandemijskih" zakona, revizijom postojećih mjera, višim kompenzacijama za poduzetnike i osobe u karanteni te jasnijim planovima ponovnog otvaranja škola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Češka, koja ima 10,7 milijuna stanovnika, imala je različite razine lockdowna gotovo neprekidno od listopada.

Proteklih dana u nekoliko su se regija zbog širenja britanskoga soja koronavirusa bolnice napunile, pa su tamošnje pacijente morali prevoziti do drugih stotine kilometara udaljenih bolnica.

"Bolnice su na rubu već mjesecima", rekao je u četvrtak Babiš. "Potpuno ublažavanje mjera i nekontrolirano širenje zaraze, uključujući i novih mutacija virusa, put je prema preopterećenju bolnica i kolapsu bolničke mreže", dodao je.

Ublažene mjere, Poljaci krenuli na skijališta i prema obali

Poljaci su u nedjelju za Valentinovo pohrlili na skijališta i na more, iskoristivši odluku vlasti o ublažavanju restriktivnih mjera, no pritom su zanemarili potrebu nošenja zaštitnih maski i održavanja fizičkog razmaka, kažu lokalne vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ublažene restriktivne mjere, koje su na snazi do 26. veljače, omogućile su otvaranje hotela, muzeja, kina, kazališta i bazena uz pola kapaciteta.

Poljska odluka o ublažavanju mjera suprotna je onomu što se primjenjuje drugdje u Europi, posebno u susjednoj Njemačkoj, koja je zatvorila granice prema Češkoj i austrijskom Tirolu, nastojeći suzbiti širenje zaraznijih varijanti koronavirusa.

Desno orijentirana poljska vlada mjere je ublažila pod pritiskom turističkog sektora, uz objašnjenje da će situaciju razmotriti za dva tjedna. Istodobno su sportske dvorane ostale zatvorene, jednako kao i restorani koji smiju nuditi samo hranu za van.

Zabrinut zbog toga što posjetitelji na godišnjem odmoru koji provode na skijalištima u Tatrama ne poštuju obvezu nošenja zaštitnih maski, kao ni odgovarajući fizički razmak, gradonačelnik Zakopana Leszek Dorula u nedjelju je upozorio da bi se hoteli "mogli ponovno zatvoriti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija iz Zakopana kaže da je već imala puno intervencija, osobito s obzirom na to da tisuće poljskih turista odmor provodi u alkoholiziranom stanju, pjevajući i plešući po ulicama, a nerijetko izazivaju i tučnjave.

Dio Poljaka krenuo je pak prema snijegom pokrivenim plažama na Baltiku jer mnogi prakticiraju kupanje na vrlo niskim temperaturama. 

U Poljskoj, zemlji s 38 milijuna stanovnika, do danas je evidentirano 1,6 milijuna slučajeva zaraze koronavirusom i gotovo 41.000 smrtnih slučajeva od posljedica covida-19.

Više s weba

Pročitajte još

Image
i dalje treba paziti

Šestero novooboljelih u Splitsko-dalmatinskoj županiji: Nema korone u OŠ 'Marjan' i Centru za autizam

Više s weba