Čekaju nas teški dani

Gordan Lauc za RTL.hr: 'Neupitno da će broj hospitaliziranih i umrlih značajno narasti u sljedeća dva tjedna'

Image
Foto: Pixsell

"Osobno sumnjam da uvođenje strogih mjera zabrane može puno pomoći, budući da je u ljudskoj prirodi da sve nametnute mjere pokušavamo izigrati", kaže Lauc

19.10.2020. u 13:31/ Dalibor Dobrić

Hrvatska je doživjela rapidan rast broja zaraženih u jesenjskom valu epidemije koronavirusa. Među zaraženima i njihovim kontaktima velik je broj zdravstvenih djelatnika, liječnika i medicinskih sestara zbog čega se pojavljuje realan strah da bi zdravstveni sustav mogao puknuti ne samo zbog prevelikog roja oboljelih od Covida-19 nego i zbog nedostatka sestara i liječnika.

Na taj je problem ukazao i znanstvenik, biolog prof.dr.sc. Gordan Lauc koji je u nedjelju na Facebooku upozorio i da samo u Zagrebu ima između 50 i 100 tisuća zaraženih.

Za RTL.hr je komentirao na koji način hrvatski zdravstveni sustav može izdržati te udare.

Image
blizu vrhunca epidemije

Upozorenje znanstvenika Lauca: 'U Zagrebu imamo između 50.000 i 100.000 zaraženih trenutno. Ostanite doma!'

Image
blizu vrhunca epidemije

Upozorenje znanstvenika Lauca: 'U Zagrebu imamo između 50.000 i 100.000 zaraženih trenutno. Ostanite doma!'

"Nažalost nedostatan broj zdravstvenih radnika za suočavanje s pandemijom je nešto što imaju sve zemlje. Primjerice, kada je buknula epidemija u Wuhanu, Kina je poslala 20.000 liječnika specijalista u Wuhan. To ne može niti jedna zemlja u Europi. Najbolje rješenje bi bilo kad bi se na razini EU postigao dogovor da se liječnici preraspoređuju u akutno najpogođenije zemlje, no to nažalost nije realno za očekivati."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kod nas su zdravstveni djelatnici mobilizirani još od početka pandemije i Krizni stožer Ministarstva zddravstva situaciju još uvijek drži pod kontrolom i nadam se da ćemo prerasporedom unutar Hrvatske uspjeti osigurati funkcioniranje zdravstvenog sustava u teškim vremenima koja su pred nama", kazao nam je Lauc.

Neupitno je da će broj narasti

Osječki znanstvenik predviđa da će idući mjeseci biti teški, te je za naš portal odgovorio da ne smatra da bi uvođenje strogih mjera puno pomoglo.

Upravo se čita

Image
DRUŠTVENA ODGOVORNOST

Tommy neće prodavati pirotehniku: 'Uzrokuje štetne posljedice za ljude i životinje'

"Broj hospitaliziranih i umrlih prati krivulju broja zaraženih s dva do tri tjedna zaostatka tako da je neupitno da će broj hospitaliziranih i umrlih ljudi u Hrvatskoj značajno narasti u sljedeća dva tjedna. Hoće li rasti i dalje vidjet ćemo prema kretanju broja potvrđenih zaraženih u sljedećim danima", kazao je.

"Jedino što možemo je objasniti ljudima da situacija trenutno nije dobra i da svatko od nas mora učiniti sve što može da uspori brzinu širenja pandemije", zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
TEREZIJA GRAS

Desna ruka ministra Božinovića za RTL Danas priznala: 'Njegov korak nije lako pratiti'

Više s weba