UPOZORENJE ŠEFA CIVILNE ZAŠTITE

Građani, poštujte mjere! Vaše ponašanje prate i dronovima: Ne želite valjda u prisilnu karantenu?

28.3.2020. u 19:09/ Vijesti.hr

'Mora se poticati svijest građana da se trebaju ponašati onako kako nalažu epidemiolozi’

"Epidemiolozi savjetuju kakve mjere treba poduzeti i mi se time vodimo, a na građanima, na svima nama je da poštujemo određene mjere", istaknuo je ravnatelj civilne zaštite Damir Trut za RTL Danas u razgovoru s RTL-ovim reporterom Goranom Latkovićem.

VEZANE VIJESTI

Od strožih mjera, a spominjalo se ograničenje okupljanja na najviše dvoje ljudi, zasad  se odustalo, a Trut je kazao da su aktualne mjere, prema mišljenju Nacionalnog stožera civilne zaštite, dovoljne.

Ipak, danas je bilo lijepo vrijeme, mnoge je sunce izmamilo van, Trut kaže izlazak nije zabranjen – ‘’nismo u karanteni’’. "Vrijeme je lijepo i spominjalo se da je dobro izaći van, sigurno je to neke izmamilo na Jarun i neka druga šetališta", kazao je pa dodao: ‘’Provjeravali smo, slali smo snage civilne zaštite i policije da provjere, ali nismo primijetili nepoštovanje mjere razmaka’’.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od danas su opet otvorene i specijalizirane trgovine na tržnicama, a Trut je kupcima savjetovao da drže razmak i izbjegavaju socijalni kontakt te da paze kako ne bi došlo do mogućeg prijenosa zaraze.

Mjera se, kaže, važno pridržavati, a čine li to građani – prati se budnim okom. ‘’Mi u suradnji s policijom i inspekcijom provjeravamo čine li to. Pratili smo i dronovima i iz vozila na terenu, a iz slika koje sam dobivao pokazalo se da je organizacija tržnica bila zadovoljavajuća’’, istaknuo je Trut.

Tako bi trebalo i ostati kako se ne bi uvele strože mjere. Primjerice, da neodgovorni ne završe u prisilnoj karanteni iz koje, kako je objasnio Trut, neće moći izaći kako i kad im se bude htjelo: ‘’Tko uđe u karantenu kao štićeni objekt, mora biti unutra i ne može van dok karantena ne završi’’.

‘’Postojeće vrste kazni su dovoljne, ali ponajprije moramo poticati svijest građana da ne smiju prenijeti zarazu jedni drugima i da se trebaju ponašati onako kako nalažu epidemiolozi’’, zaključio je Trut.

A ako se zarazi netko iz Stožera, pitanje je to na koje Trut odvraća: ‘’Ponašat ćemo se onako kako će reći epidemiolozi. Ako budemo morali u izolaciju, ići ćemo u izolaciju. Nadam se da do toga neće doći’’.

Upravo se čita

Image
OČEVID U TIJEKU

U Zagrebu opet u zrak dignut bankomat

Više s weba

Pročitajte još

Image
Delta soj

U četiri mjeseca dva puta je oboljela od korone: 'To što sad proživljavam nema veze s onim što se dogodilo prvi put'

Više s weba