alarmantno stanje

Hrvatica iz Španjolske: 'U državnim bolnicama nema više mjesta, u 24 sata imamo 2000 oboljelih'

17.3.2020. u 22:46/ Vijesti.hr

Sa slavne Ramble u Barceloni javila nam se Mirta Kišak Koch, koja ondje živi već godinama

Prije svega 17 dana, kako je to na sjednici Vlade istaknuo i Andrej Plenković, broj zaraženih u Španjolskoj bio je otprilike kao sada u Hrvatskoj. Danas je zaraženo više od 11 tisuća Španjolaca, uz Italiju to je drugo najveće europsko žarište, zbog čega je cijela zemlja u izolaciji, a drastične mjere uključuju čak i državno preuzimanje privatnog zdravstvenog sektora.

Sa slavne Ramble u Barceloni javila nam se Mirta Kišak Koch, koja ondje živi već godinama i s čijeg smo se balkona javljali u program RTL-a u vrijeme prosvjeda za katalonsku nezavisnost. Iz njezinog se izvještaja može naslutiti što bi značilo pogoršanje situacije u Hrvatskoj. 

''Kod nas od petka nema škole ni predavanja na fakuletetima. Od subote je uvedeno izvanredno stanje i nitko ne bi smio biti na ulici osim ako ne ide u kupovinu namirnica, ljekarnu ili prošetati psa. Ne bih rekla da su ulice puste. Čini se kako ljudi još nisu shvatili ozbiljnost situacije. Ona je zaista ozbiljna, molim sve u Hrvatskoj da se pridržavaju pravila inače ćete se naći u istoj situaciji kao Španjolska ili Italija", kazala je Mirta.

"Ozbiljnost situacije mogu potvrditi s time da je država preuzela sve privatne zdravstvene kapacitete, to je zato jer u državnim bolnicama više nema mjesta za zaražene koronavirusom. U zadnja 24 sata imamo 2000 novih oboljelih. Kako će sve završiti, ne znamo. Mi svi možemo utjecati da nam bude bolje, da mislimo jedni na druge i na budućnost. Izdržimo koliko treba da se što prije vratimo na staro", poručuje Mirta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Mutacije su neprestane

Koronavirus je mutirao i možda opet postao zarazniji, pokazalo istraživanje

Više s weba