na praksi u španjolskoj

Hrvatski student iz žarišta epidemije: 'Jedino kretanje je do trgovine, drago mi je da se vraćam kući'

Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

U Španjolskoj živi oko 2600 hrvatskih državljana, a u Portugalu oko 100

3.4.2020. u 20:28/ Hina

Student Matej Tenčić u veljači je ambiciozno došao u španjolski sjeverni grad Lugo kako bi odradio praksu u inženjerskoj tvrtki, no u subotu će se, zbog situacije izazvane pandemijom koronavirusa, izvanrednim letom Croatia Airlinesa vratiti u Zagreb.

Nacionalni avioprijevoznik, u koordinaciji s hrvatskom vladom, šalje svoj najveći zrakoplov sa 174 sjedala kako bi izvukao hrvatske državljane iz Portugala i Španjolske pogođenih koronavirusom.

"Osjećam se ugodno, drago mi je da se vraćam kući", kaže 24-godišnji Tenčić u telefonskom razgovoru iz svog unajmljenog stana u Lugu, u pokrajini Galiciji. Ondje će ostaviti dvojicu španjolskih cimera, pa u ponoć ući u autobus na dugo putovanje prema Madridu.

Vozit će se čitavu noć, a zatim će u subotu satima čekati u madridskoj zračnoj luci Adolfo Suárez-Barajas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Airbus 320 poletjet će iz Zagreba prema Lisabonu, odakle će nastaviti put prema Madridu. Kada se Tenčić i suputnici ukrcaju u 20 sati, krenut će prema glavnom gradu Hrvatske.

Matej Tenčić je u Lugo došao 16. veljače, no samo mjesec dana poslije u Španjolskoj je proglašeno izvanredno stanje. Oko 47 milijuna stanovnika smije samo u trgovine s hranom, ljekarne, bolnice, kioske, banke, benzinske crpke, te kako bi prošetali psa.

Upravo se čita

Image
'BUDI MI PRIJATELJ'

Djeca iz Klaićeve trebaju vašu pomoć: Omogućite im sigurniji i kvalitetniji boravak u bolnici

"Tvrtka je zatvorena do daljnjeg pa ne mogu obavljati praksu u sklopu Erasmusa, a više ne postoji ni društveni život. Boravim u kući, jedino kretanje je do trgovine jer je zabranjena bilo kakva rekreacija", kaže.

"Vraćam se jer ne znam do kada će ovdje potrajati ovakvo stanje, a i ugodnije ću se osjećati u Hrvatskoj u slučaju bilo kakvih mogućih zdravstvenih problema s obzirom na to da znam samo osnove španjolskog jezika", objašnjava Tenčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kartu za povratak platio je 350 eura (2.664 kune) putničkoj agenciji Obzor putovanja, u vlasništvu Croatije Airlinesa.

"Uvjeti putovanja dogovoreni su na temelju pokrivanja samo operativnih troškova ovog posebnog leta", napisao je Davor Janušić, glasnogovornik Croatia Airlinesa, u e-mailu.

Kamo da idem, da pokupim virus?

No koliko će u avionu biti putnika poput Tenčića organizatori ne otkrivaju 24 sata prije polijetanja. Obzor putovanje nije odgovorilo na upit dok su u veleposlanstvu u Madridu rekli da se treba obratiti ministarstvu vanjskih poslova u Zagrebu. Ono nije odgovorilo na upit.

"Još uvijek ne znamo koliko će biti putnika jer se situacija stalno mijenja. Neki koji su trebali biti na letu već su se vratili, a neki se tek prijavljuju", rekao je u petak ujutro u telefonskom razgovoru glasnogovornik Janušić dodavši kako "još ima mjesta".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Španjolskoj živi oko 2600 hrvatskih državljana, a u Portugalu oko 100. Posljednjih dana neki su komentirali to putovanje na Facebook grupi, no dvadesetak hrvatskih državljana koji dulje žive u Španjolskoj reklo je Hini da neće ići na taj let.

"Kuda ću ići sada? Da pokupim virus na aerodromu?", komentirala je jedna osoba koja živi u Madridu zamolivši za anonimnost. Povremeno za praznike odlazi u Hrvatsku.

Hrvati zaposleni u Španjolskoj rade od kuće, iz svojih stanova i pridržavaju se ograničenja kretanja te smireno prate situaciju s koronavirusom.

Španjolska je u petak sa 117.710 inficiranih osoba prestigla Italiju sa 115.242 oboljelih, pa je veći broj zaraženih samo u Sjedinjenim Državama, izvijestilo je španjolsko ministarstvo zdravstva. Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova poručilo je da nema saznanja o tome da je itko od hrvatskih državljana obolio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Španjolskoj je sedmi dan zaredom preminulo više od 800 osoba pa se broj žrtava približio 11.000.

"Croatia Airlines je svoj let predvidio primarno za hrvatske državljane, a ovisno o pojedinačnoj situaciji i za inozemne", napisao je Janušić.

Taj repatrijacijski let organiziran je i u koordinaciji s hrvatskim ministarstvom prometa. Zrakoplov bi trebao sletjeti na zagrebački aerodom u subotu u 22.30 sati.

"Nakon povratka mi bismo trebali u samoizolaciju, ali ćemo na samoj granici dobiti detaljne upute što i kako", kaže student Tenčić. Nakon toga će se uputiti kući na sjever Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Španjolsku se ne planiram vraćati, jedino turistički u neko buduće vrijeme", dodaje.

Više s weba

Pročitajte još

Image
PODACI STOŽERA

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1.091 novih slučajeva korone, preminulo je osam osoba

Više s weba