SAMO U DIREKTU

Hrvatski učenici za tjedan dana vraćaju se u školu, a evo kako to radi ostatak Europe

4.5.2020. u 22:20/ Vijesti.hr

Španjolska i Italija, virusom najpogođenije europske države već su odlučile prekrižiti ovu školsku godinu

Što sa školom? To je pitanje koje mučitisuće roditelja, pogotovo one koji bi svoju djecu nazad u klupe trebali poslati već u ponedjeljak, 11. svibnja.

Djeca mogu u školu, samo ako su oba roditelja zaposlena i ne postoji nikakav drugi način za njihovo zbrinjavanje. A po djecu ne smiju dolaziti bake i djedovi.

Nadležni žele do devet učenika po razredu, u kojima će djeca i jesti, umjesto u blagovaoni, a iz razreda neće smjeti ni pod odmorom. Ne čudi zato da u Zagrebu ima škola u kojima se one koji su prijavili dolazak djece može prebrojati na prste jedne ruke.

A sad - kako to rade drugi. Kao i više-manje svemu drugome u ovoj krizi, nema jedinstvenog pristupa. Prva zapadna zemlja koja je nakon samo mjesec dana obustave nastave vratila učenike u klupe bila je Danska, osnovne škole otvorene su još sredinom travnja, ali uz stroga pravila - među klupama mora biti distanca od dva metra, djeca moraju obavezno prati ruke svakog sata, a svi školski prostori dvaput dnevno moraju biti dezinficirani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drukčiji pristup ima pak Austrija, gdje se baš danas učenici vraćaju u klupe, ali samomaturanti, za ostale će se škole otvoriti za dva tjedna. A kad se otvore, svi će razredi biti podijeljeni u dvije grupe, jedna će ići u školu od ponedjeljka do srijede, druga u četvrtak i petak, a onda će se u sljedećem tjednu mijenjati.

Od danas su osnovnjaci otvoreni i u Francuskoj, za srednje škole odluka će se donijeti krajem svibnja odluka o srednjim školama. Slično kao i kod nas, i Francuzi će djecu u škole slati na dobrovoljnoj bazi, smjeti će ih biti maksimalno 15 po razredu, a do kraja školske godine ostat će  mogućnost nastave na daljinu.

Upravo se čita

Image
SAMO 3 IZ VEĆINA

Od 435 amandmana na državni proračun, 431 podnijela oporba

Španjolska i Italija, virusom najpogođenije europske države već su odlučile prekrižiti ovu školsku godinu - djeca se u klupe vraćaju tek u rujnu. Iako ima deset puta manje zaraženih u odnosu na Španjolsku i Italiju, odluku o nastavku nastave na jesen već je donijela i Rumunjska.

Više s weba

Pročitajte još

Image
mjeseci agonije

Koga pogađa 'dugi Covid' i što je to uopće?

Više s weba