i mlađu, i stariju

I hrvatski stručnjaci se slažu: Za 'imunitet krda' potrebno je cijepiti djecu

Image
Foto: Shutterstock

Podsjeća virusni imunolog Luka Čičin-Šain da je delta-virus zarazniji od virusa koji je lani uzrokovao drugi val, ali cjepivo djeluje i štiti od težih oblika bolesti i usporava širenje

22.9.2021. u 10:58/ RTL Vijesti

Uz zarazniju delta-varijantu i tek cijepljenih nešto više od polovice odraslih gotovo je nemoguće spriječiti zarazu djece u školama, piše u srijedu Večernji list, navodeći da mišljenja stručnjaka da za "imunitet krda" treba cijepiti i djecu.

Stipan Jonjić, jedan od naših vodećih virusnih imunologa, profesor na riječkom Medicinskom fakultetu i član njemačke Leopoldine, na pitanje je li trebalo cijepiti djecu stariju od 12 godina, a imajući na umu da je Pfizer objavio rezultate kliničkog ispitivanja koji pokazuju da se mogu cijepiti i djeca od pet do 12 godina slabijom dozom, uzvraća: "Moj stav o tome je poznat. Naš je imuni sustav stvoren da reagira na izazove poput infekcija, i to uglavnom radi uspješno. No, tijekom koevolucije i patogeni su 'naučili lekciju' i mnogi uspješno izbjegavaju imuni odgovor".

Image
potrebne covid potvrde

Nije se cijepilo 27 152 liječnika, medicinskih sestara i osoblja. Tko će im plaćati testiranje i koje ih sankcije očekuju?

Image
potrebne covid potvrde

Nije se cijepilo 27 152 liječnika, medicinskih sestara i osoblja. Tko će im plaćati testiranje i koje ih sankcije očekuju?

Cijepljenjem, smatra Jonjić, možemo steći znatnu prednost u odnosu na virus jer stvaramo imunološko pamćenje koje nas štiti. "Zato ne vidim problem u cijepljenju ne samo djece starije od 12 godina već i djece mlađe dobi".

"COVID-19 je opasna bolest i krajnji je rok da to shvatimo kao društvo i kao pojedinci. Cijepljenjem smo dosta postigli, ali moramo postići i više, uzor nam trebaju biti zemlje poput Danske. Vidim da neki cijepljenje djece doživljavaju kao nekakav zločin, ali treba im pažljivo objasniti da je cijepljenje spasilo nebrojenu djecu, ne samo od smrti već i od invaliditeta, primjerice u slučaju dječje paralize", kaže Jonjić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Luka Čičin-Šain, virusni imunolog iz Centra za infektološka istraživanja u Braunschweigu, ističe da se djeca od 12 do 17 godina mogu cijepiti te da postoje jasne studije da prednosti cijepljenja nadmašuju rizike u toj dobnoj skupini. Podsjeća da je delta-virus zarazniji od virusa koji je lani uzrokovao drugi val, ali cjepivo djeluje i štiti od težih oblika bolesti i usporava širenje, donosi Večernji list.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Prva karantena u Dubrovniku

Epidemije kuge: Najteže pojave u hrvatskoj povijesti! Justinijanova kuga, Crna smrt...

Više s weba