nije to baš mali problem

Izgubili ste miris i okus zbog koronavirusa? Evo kako ih možete pokušati vratiti

Image
Foto: Pexels

Potpuni gubitak okusa i mirisa naziva se anosmija, a poremećaj parosmija

29.5.2021. u 9:00/ RTL Vijesti

Najčešća posljedica nakon oboljenja od koronavirusa je gubitak ili poremećaj osjeta okusa i mirisa. Mnogi znanstvenici još uvijek istražuju što točno dovodi do toga, a otorinolaringologinja Caroline Huart iz Bruxellesa kaže da su moguća dva razloga.

Neka istraživanja pokazala su da virus pogađa stanice koje zatvaraju olfaktorne živce, koji su odgovorni za mirise, a druga mogućnost je da virus napada same živce, pa SARS-CoV-2 prodire direktno u Bulbus olfactorius, posrednika između nosa i mozga.

Potpuni gubitak okusa i mirisa naziva se anosmija, a poremećaj parosmija. Dobra vijest je da se i jedno i drugo stanje mogu popraviti – treningom! Istraživanja su pokazala da škola mirisa, odnosno treniranja, zaista daje pozitivne učinke. Ono što preporučuju je svakodnevno mirisanje raznih stvari – kava u zrnu, limun, ruže, začini, omiljeni parfemi – i to zatvorenih očiju.

Image
pojavljuje se kod većine

Konačno otkriven uzrok jednog od čudnijih simptoma koronavirusa

Image
pojavljuje se kod većine

Konačno otkriven uzrok jednog od čudnijih simptoma koronavirusa

Liječnica Huart kaže da je, ma koliko vam miris bili neugodni ili nepostojani, važna koncentracija i upornost. Preporučuje ovaj trening dva puta dnevno, prenosi DW.

Iako možda, kod onih koji pate od anosmije, mirisi i okusi neće biti intenzivni kao prije, mnogi pacijenti kažu da se ipak nešto vratilo što je u svakom slučaju bolje od potpunog gubitka.

Više s weba

Pročitajte još

Image
rtl-ova akcija

Apel poznatih #ostani doma! Rakitić: 'Slijedimo upute i vjerujemo ljudima koji brinu o nama'

Više s weba