Testirano u staračkim domovima

Jedan lijek mogao bi pomoći starijim osobama protiv korone: Ispitanici su imali blaže simptome

Image
Foto: Shutterstock

S obzirom na to da nije provedeno slučajnim odabirom, znanstvenici ističu da je potrebno provesti dodatna ispitivanja

18.5.2020. u 11:44/ Hina

Uzimanje široko propisivanih statina, lijekova za snižavanje kolesterola, grupa belgijskih znanstvenika je u manjem istraživanju povezala sa znatno slabijim simptomima u starijih osoba narušena zdravlja koje su oboljele od covida-19.

Među 154 starije osobe zaražene koronavirusom u dvama belgijskim domovima umirovljenika, uočena je gotovo triput veća vjerojatnost od izostanka težih simptoma bolesti među onima koji su kao svakodnevnu terapiju uzimali statine, poput Lipitora, u odnosu na one koji te lijekove nisu uzimali, ustanovili su belgijski znanstvenici.

Zamijetili su i blagi trend manjeg rizika od dugotrajnog boravka u bolnici kao i od smrtnog ishoda, koji nije bio statistički značajan.

S obzirom na to da studija nije provedena slučajnim odabirom, znanstvenici ističu da je potrebno provesti dodatna ispitivanja kako bi se dokazalo da statini uistinu utječu na pozitivne rezultate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još nije prošla recenziju

"Uzimajući u obzir aktualni nedostatak učinkovitih terapija, kao i s obzirom na balans između potencijalne koristi i rizika, mogla bi se razmotriti mogućnost da starije osobe narušena zdravlje koje žive u domovima umirovljenika dobivaju statinske lijekove ako spadaju u visokorizičnu skupinu kada je riječ o infekciji koronavirusom", smatraju autori.

Image
blokira upalu pluća

Registriran u Hrvatskoj: Lijek za artritis spas za teško oboljele od koronavirusa?

Image
blokira upalu pluća

Registriran u Hrvatskoj: Lijek za artritis spas za teško oboljele od koronavirusa?

Studija, čiji su rezultati objavljeni prošli tjedan na internetskoj stranici medRxiv, još nije prošla recenziju te se ni u kojem slučaju ne smije uvoditi u kliničku praksu. 

Upravo se čita

Image
'MAHAO ORUŽJEM'

U bombaškom napadu na policijsku stanicu u Indoneziji ranjene 3 osobe

Ulogu statina i svaku interakciju s drugim lijekovima potrebno je dodatno istražiti u većim opservacijskim studijama, kao i u randomiziranim kliničkim ispitivanjima, naglasili su znanstvenici.

Više s weba

Pročitajte još

Image
JEDAN OD PET KANDIDATA

Britanska ekipa znanstvenika proizvodi milijun cjepiva protiv koronavirusa: 'Ovo je riskantno'

Više s weba