nova studija

Južnoafrička varijanta koronavirusa bježi antitijelima! Evo zašto to predstavlja velik rizik

Image
Foto: Shutterstock

Studija je utvrdila da nova varijanta 501Y.V2 u potpunosti izbjegava tri klase terapeutskih monoklonskih antitijela

21.1.2021. u 18:18/ Vijesti.hr

Znanstvenici u Južnoafričkoj republici proveli su studiju čiji su rezultati pokazali da nova varijanta koronavirusa 501Y.V2 bježi antitijelima koja nastaju imunološkom reakcijom na prethodne varijante virusa SARS-CoV-2, piše News Medical.

Studija je također utvrdila da varijanta 501Y.V2 u potpunosti izbjegava tri klase terapeutskih monoklonskih antitijela. Penny Moore iz Službe nacionalnog zdravstvenog laboratorija u Johannesburgu i kolege kažu da ovi rezultati ističu mogućnost reinfekcije onih pacijenata za koje se pretpostavlja da su stekli određeni stupanj imuniteta budući da su već imali Covid-19.

Image
predvodnici u cijepljenju

Izrael će izdavati 'zelene' putovnice cijepljenima protiv Covida-19, evo što će im to omogućiti

Image
predvodnici u cijepljenju

Izrael će izdavati 'zelene' putovnice cijepljenima protiv Covida-19, evo što će im to omogućiti

Južnoafrička varijanta novog koronavirusa sadrži više mutacija unutar imunodominantnih regija viralnog šiljastog proteina, glavne strukture pomoću kojeg se virus SARS-CoV-2 veže za stanicu i ulazi u nju. Jedna od tih regija, domena vezanja receptora (RBD), primarni je cilj neutralizacije antitijelima tijekom zaraze.

Sljedeća najviše imunodominantna regija šiljastog proteina jest takozvana N-terminalna domena (NTD).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Devet mutacija u ključnim regijama

Moore i kolege ističu da je ta domena česta meta neutralizirajućih antitijela, a nekoliko jakih monoklonskih antitijela koji ciljaju tu regiju trenutno se razmatraju za klinički razvoj.

Južnoafrička varijanta novog koronavirusa ima devet mutacija vezanih za šiljasti protein. Jedna skupina tih mutacija uočena je u NTD-u i uključuje četiri zamjene i jedno uklanjanje dok je druga skupina tih mutacija uočena u RBD-u i sastoji se od tri zamjene.

Upravo se čita

Image
ZAGRIJAVANJE ZA BRAZILCE

VIDEO Hrvatski navijači ponovno oduševili koreografijom: Jedan Vatreni je došao do njih

Dakle, južnoafrička varijanta koronavirusa može znatno ili u potpunosti pobjeći neutralizirajućim antitijelima iz plazme pojedinaca koji su se oporavili od Covida-19.

No, znanstvenici su utvrdili da ključnu ulogu u bijegu neutralizirajućim antitijelima igra mutacija K417N.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povećan rizik od reinfekcije

Autori studije kažu da iako se mnogo ljudi diljem svijeta već zarazilo SARS-CoV-2 virusom te se pretpostavlja da su stvorili određeni stupanj imuniteta, nova varijanta, poput 501Y.V2 ipak predstavlja velik rizik od ponovne zaraze.

Također se u pitanje dovodi i učinkovitost sadašnjih terapeutskih strategija te cjepiva. Ova studija još treba proći znanstvenu recenziju. 

Više s weba

Pročitajte još

Image
nacionalni stožer

U Hrvatskoj 15 novih slučajeva koronavirusa, ukupno 2062! Četiri osobe umrle

Više s weba