KRAJA EPIDEMIJI NEMA

Kad bi se mogao proglasiti kraj epidemije? Dokumenti koji su vam istekli još uvijek vrijede u Hrvatskoj, ali...

Image
Foto: Emica Elvedji/Davor Puklavec

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak proteklih je dana objasnio da s obzirom na to da inkubacija za COVID-19 službeno traje 14 dana, 28 dana nakon zadnjeg slučaja mogao bi se proglasiti kraj

14.4.2022. u 10:30/ Hina

Još uvijek je na snazi mjera da građani nisu dužni, nakon isteka valjanosti, napraviti nove osobne dokumente dok ne završi epidemija kovida, piše u četvrtak Jutarnji list.

U ovom slučaju nije riječ o odluci Nacionalnog stožera civilne zaštite, nego o izmijenjenom zakonu koji je na snazi već dvije godine, od 7. travnja 2020. godine. Prema izmijenjenom zakonu produljen je rok važenja, i to na najdulje 30 dana nakon završetka epidemije.

Također, osim Zakona o dopunama zakona o osobnoj iskaznici, Sabor je 7. travnja 2020. po hitnom postupku donio i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama, Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana te Zakona o putnim ispravama hrvatskih državljana.

Image
sretna vijest!

Nove preporuke HZJZ-a: Ukida se karantena nakon kontakta s pozitivnom osobom

Image
sretna vijest!

Nove preporuke HZJZ-a: Ukida se karantena nakon kontakta s pozitivnom osobom

Naravno, ova pravila odnose se na korištenje dokumenata u zemlji, dok za prelazak granice treba imati dokumente kojima nije istekla valjanost. A da će u Hrvatskoj biti proglašen kraj epidemije nije izgledno, a i Svjetska zdravstvena organizacija još smatra da je pandemija na snazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konkretno, definicija kraja epidemije drugih zaraznih bolesti postoji, a njezino pravilo je da se kraj proglašava kada prođe razdoblje dvostruke inkubacije od zadnjeg zabilježenog slučaja.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak proteklih je dana objasnio da s obzirom na to da inkubacija za COVID-19 službeno traje 14 dana, 28 dana nakon zadnjeg slučaja mogao bi se proglasiti kraj.

Upravo se čita

Image
ZANIMLJIVO ISTRAŽIVANJE

Stručnjak za Direkt otkriva zašto je dio Hrvatske razvijen kao Libanon, a dio kao Kina

Ipak, kako je riječ o novom virusu, zbog čestih mutacija i nepredvidljivosti nisu još usuglašena pravila pa ni Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti ni Svjetska zdravstvena organizacija nisu usuglasili odluku o kriterijima koji će označiti prestanak epidemije koronavirusa, piše novinarka Jutarnjeg lista Ivana Krnić.

Više s weba

Pročitajte još

Image
lako je moguće!

Jeste li 'prehodali' koronu, a da niste ni znali? Ovi znakovi upućuju na to

Više s weba