Svi čekaju odgovor

Kako će izgledati nova školska godina? Novi ministar obrazovanja mora odabrati između tri scenarija

24.7.2020. u 21:47/ Zorana Čičak Kulić

Sve će diktirati epidemiološka situacija

Kako će izgledati nova školska godina i hoće li na jesen u školskim klupama sjediti svi ili samo neki učenici ili će učionice ponovno biti prazne, čeka se odluka novog ministra obrazovanja.

Odluka se očekuje što prije: požurnicu šalju i učitelji i ravnatelji, ali i roditelji. Škole se, pak, spremaju za sve scenarije.

Cvijeće i zahvala bivšoj ministrici za uvođenje nastave na daljinu.

"Pitao sam kolegicu Divjak možemo li se čuti i razgovarati oko određenih tehničkih rješenja i pitanja jer ako je netko onda je ona specijalista za uvođenje nastave na daljinu", rekao je Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A novom ministru u nasljeđe tri moguća scenarija za početak iduće školske godine.

"Mi smo pripremili sve što je potrebno za donošenje odluke i da se mirno uđe u novu školsku godinu. Od opreme, edukacije, materijala, ali izazovi su tu i trebat će raditi da se svi detalji razrade", poručila je Blaženka Divjak, bivša ministrica znanosti i obrazovanja.

Upravo se čita

Image
IMAMO SVOJ ĐIR

Spora Hrvatska oduševljava Engleze: Guardian se naklonio umjetnicima šetajućeg nogometa

Sve će diktirati epidemiološka situacija.

Prvi model je i najpoželjniji: nastava uživo i povratk svih učenika u školske klupe. Nastava na daljinu prema potrebi i za određene skupine učenika. Drugi, mješoviti model, kombinacija je nastave uživo i na daljinu. Neće svi istovremeno imati nastavu u školi. Prioritet bi trebali biti učenici nižih razreda i maturanti, a za ostale su moguće izmjene tjedan po tjedan. Treći model je nastava i vrednovanje na daljinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Dva istraživanja

Ravnatelji i nastavnici ocijenili školu na daljinu: Rezultati istraživanja pokazali izrazito zadovoljstvo

Image
Dva istraživanja

Ravnatelji i nastavnici ocijenili školu na daljinu: Rezultati istraživanja pokazali izrazito zadovoljstvo

"To su jedina tri logična i moguća  modela, ili idu svi u školu ili mješoviti sistem ili je lockdown. Kakva će biti epidemiološka situacija na jesen? Ja se nadam dobra i očekujem da će biti, a sad sve ćemo tek vidjet", izjavio je Fuchs.

Učitelji i ravnatelji poručuju najvažnije je da jasne upute za provedbu svih scenarijia do njih stignu na vrijeme.

"Nadamo se da ćemo dobiti sve upute dobiti najmanje dva tjedna ili barem 10 dana prije početak školske godine i nadam se da će struka biti konzultirana", rekla je Suzana Hitrec, predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja.

U ovoj zagrebačkoj osnovnoj školi učionice stradale u potresu bit će spremene za učenike, a za sve scenarije koji ih mogu dočekati na jesen  spremaju se učitelji i ravnatelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najgore bi bilo da opet bude skroz online, jer to nije to. Najbolje bi bilo uživo i tome se nadam, sad u kojem obliku, 100 posto ili pola vidjet ćemo", kazao je Jako Šuker, ravnatelj OŠ Retkovec Zagreb.

Sindikat hrvatskih učitelja novom ministru je uputio 20 ključnih problema koje treba riješiti za kvalitetniji početak nove školske godine.

"Puno je nepoznanica. Škola mora biti jednako dostupna svima i mora se naći način da svi imaju priliku pod uvjetima koji su prostorno, higijensko i zdravstveno zadovoljavajući, kako za učenike tako i za nastavnike", izjavila je Ana Tuškan, glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja.

Odgovore žele i roditelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da se vratimo u školske klupe u 3. razred i da nastavimo normalno školovanje", poručila je Nada iz Zagreba.

"Svi su se već trebali disciplinirati i na distancu i na nošenje maske, trening traje evo kad se uđe u trgovinu i mislim da ne bi trebalo biti problema, jer ono nije bilo baš normalno", kazala je Snježana iz Zagreba.

Koliko su svi spremi za početak školske godine pod korona pravilima pokazat će jesen.

Više s weba

Pročitajte još

Image
uzeto 40-ak briseva

Koronakriza u Đakovu: 133 djece iz katoličkog vrtića zajedno s roditeljima mora u samoizolaciju

Više s weba