rezultati simulacije

Kako izbjeći zarazu koronavirusom dok se vozite u autu? Evo što kažu znanstvenici

Image
Foto: Shutterstock

Iako se vožnja automobilom čini manje riskantnom od korištenja javnog prijevoza, ipak se radi o malom zatvorenom prostoru

22.1.2021. u 18:00/ RTL.HR

Vožnja sa suputnicima u automobilu jedna je od najriskantnijih stvari koje možete napraviti, barem što se tiče prenošenja koronavirusa, prenosi Science alert.

Iako se vožnja automobilom čini manje riskantnom od korištenja javnog prijevoza, ipak se radi o malom zatvorenom prostoru. Čak i ako svi putnici u autu nose masku, sitne čestice virusa s maski mogu dospjeti u zrak.

Image
stanice 'pamte' virus

Znanstvenici otkrili jako važnu stvar: Koliko dugo traje imunitet nakon zaraze koronavirusom

Image
stanice 'pamte' virus

Znanstvenici otkrili jako važnu stvar: Koliko dugo traje imunitet nakon zaraze koronavirusom

Što je pokazala simulacija?

''To nije toliko značajno kad se nalazite vani zato što ste na zraku. Ali kad ste u skučenom prostoru kao što je automobil, čestice se zadržavaju u tom zraku, a koncentracija im se povećava'', kaže fizičar Varghese Mathai sa sveučilišta Amherst u Massachusettsu.

Mathai i njegov tim proveli su simulaciju koja je pokazala da je najučinkovitije rješenje spuštanje svih prozora da se izbjegne potencijalna zaraza. Kad su svi prozori bili zatvoreni, osam do 10 posto čestica koje je jedna osoba izdahnula mogu prijeći na drugog suputnika u autu. Taj postotak je pao na 0,2 do dva posto kada su prozori bili otvoreni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otvaranje prozora zimi - pametan potez?

No, otvoriti prozore na hladan zimski dan ipak nije najpametnija odluka. Znanstvenici su stoga eksperimentirali s nekoliko alternativa te predlažu sljedeće:

Ako ćete otvoriti dva prozora, otvorite ona suprotno od vozača i putnika koji je, u ovom slučaju simulacije, sjedio na desnom zadnjem sjedištu. Ta metoda omogućila je bolju ventilaciju. Simulacija je izvedena na autu marke Toyota Prius.

Upravo se čita

Image
RTL Danas donosi

Kako dio poslodavaca želi rušiti rad nedjeljom i koji su razlozi onih za neradne nedjelje?

Plastična barijera između vozača i putnika, kažu, također bi mogla pomoći u zaustavljanju zaraznih kapljica. Mathai naglašava da iako plastična barijera nije zamjena za svjež zrak, ipak mogu biti od pomoći.

''Ali još bolji način je imati ventilacijski sustav tako da se zrak u automobilu može stalno filtrirati i zamijeniti svježim zrakom koji dolazi izvana'', zaključio je Mathai.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
SUŽIVOT S KORONAVIRUSOM

Problemi za Hrvatsku? Zabrinuta zbog drugog vala u Europi Britanija spremna uvesti karantenu

Više s weba