Dolazi sezona gripe

Kako prepoznati ima li netko gripu ili koronu? U Zavodu Andrija Štampar spremni su za istodobna testiranja

19.9.2020. u 8:00/ Matea Klišanin

Mogućnost obrade puno većeg broja uzoraka povećat će se i dolaskom novog aparata krajem godine

U Zagrebu s 44 novozaraženih na nalaz se sada čeka samo 24 sata, što je osobito važno onima kojima je test potreban zbog prelaska granice ili odlaska u bolnicu.

Kako nam stižu jesen i zima, bit će itekako važno brzo raspoznati je li riječ o koroni ili običnoj gripi. U Zavodu Štampar su spremni i već sada mogu istodobno testirati na oba virusa.

A mogućnost obrade puno većeg broja uzoraka povećat će se i dolaskom novog aparata krajem godine.

Svakog dana u Zavodu Štampar obradi se do tisuću uzoraka na koronavirus. Radno vrijeme im je od sedam ujutro do jedan iza ponoći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Korona test

Građani se žale na lošu organizaciju lokacija za testiranje: 'Dva sata čekanja, ovo je parodija'

Image
Korona test

Građani se žale na lošu organizaciju lokacija za testiranje: 'Dva sata čekanja, ovo je parodija'

"Dobro je, sad je jedno vrijeme bilo prilično teško kao što znate. Nalaze smo izdavali iza 48 sati, 72 sata, ali ponovno već desetak dana unutar 24 sata su nalazi dostupni i liječnicima i ljudima na njihove osobe mailove", izjavila je Jasmina Vraneš, voditeljica Službe za kliničku mikrobiologiju NZJZ-a Dr. Andrija Štampar.

Pripremaju se za povećan broj uzoraka kada će uz nadolazećim mjesecima uz koronu morati testirati i na gripu. Već sada imaju aparate, koji mogu iz jednog uzorka detektirati prisutnost više virusa. Do kraja godine očekuju novi uređaj koji će u 24 sata moći obraditi više tisuća uzoraka te će se odjednom moći detektirati i virus gripe i korone.

Upravo se čita

Image
EKSKLUZIVNO ZA DANAS.HR

Sammir otkrio za koga će navijati u ogledu Hrvatske i Brazila: 'Svjesni su svoje kvalitete'

"Očekujemo jedan novi uređaj koji je visoko protočan, koji može napraviti više tisuća uzoraka dnevno, ako se radi 24 sata i koji može multipleksirati, jer je prije par dana test koji multipleksira i virus gripe i virus korone upravo došao na tržište i ide u taj aparat pa onda kad krene sezona gripe moći ćemo odjednom i vrlo brzo u velikim brojevima  pomoću tog aparata dolaziti do rezultata iz istog uzorka ćemo vidjeti je li unutra virus gripe i virus Sars-Cov-2", rekla je Vraneš.

Bez testa dva virusa bit će teško razlikovati, kažu obiteljski liječnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, ipak za koronu je karakterističan gubitak okusa i mirisa i bolest ne nastupa tako naglo kako gripa.

"Kad govorimo o gripi ipak je burnija klinička slika, počinje naglo s visokom temperaturom, kašljem, lošim osjećajem, a opet kakva će ove godine biti klinička slika gripe isto teško je pretpostaviti. Sve u svemu teško je procijeniti radi li se o gripi ili koroni. Ti simptomi se preklapaju između te dvije bolesti", izjavila je Vesna Potočki-Rukavina, liječnica obiteljske medicine.

Nadaju da će dobiti smjernice kada i koga će u sezoni respiratornih infekcija slati na testiranje jer jedino će tako biti sigurni je li riječ o gripi ili koroni.

Više s weba

Pročitajte još

Image
apel glavnom tajniku

'U ime zdrave pameti': Kujundžić predložio odgodu izbora u HDZ-u zbog koronavirusa

Više s weba