Prolazi prvi mjesec

Koje mjere će se ublažiti? 'Broj novozaraženih je iznimno malen, ali to se može pogoršati'

17.4.2020. u 14:46/ Vijesti.hr

'Većina protuepidemioloških mjera bit će produžena', rekao je ministar Božinović

U nedjelju će biti mjesec dana od uvođenja većine protuepidemijskih mjera. Ministar Davor Božinović na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite u petak je komentirao koje će se mjere ublažiti, a koje produljiti.

"Neke mjere ili većinu ćemo morati produljiti. Krećemo se u smjeru faze u kojoj će doći do popuštanja. Ministri trebaju napraviti pregled ekonomskih aktivnosti koje bi se trebale što prije pokrenuti. Epidemiolozi će dati mišljenje koje od tih aktivnosti se mogu aktivirati. Izvjesno je da će se najveći dio svega što je propisano produljiti, ali je isto tako izvjesno da ćemo promišljeno i oprezno krenuti u ublažavanje mjera. Svako ublažavanje nosi određeni rizik, odnosno hoće li se odraziti na povećanje broja oboljelih", pojasnio je ministar Davor Božinović. 

"Ovaj broj od danas detektiranih 23 bolesnika je iznimno mali i on je takav samo zahvaljujući našim mjerama koje poduzimamo i svijesti građana koji poštuju te mjere. Međutim, ako se malo osvrnemo po okolnim zemljama, vidjet ćemo da su ti brojevi neusporedivo veći. Prema tome, ove mjere su tu s vrlo određenim i jasnim ciljem. Rezultate za sada imamo pa molim sve zajedno da ustrajemo na ovom putu jer ćemo i dalje biti uspješni, a u svakom trenutku se situacija može pogoršati i kod nas krenuti loše. Stoga vas molim da budemo disciplinirani, promišljeni i da zajedno djelujemo", kazao je na kraju ministar zdravstva Vili Beroš.

Više s weba

Pročitajte još

Image
epidemija koronavirusa

Stožer objavio: Danas imamo skoro 2000 novih slučajeva koronavirusa, umrlo je 14 ljudi

Više s weba