širi se zaraza

Koronavirus ušao u još jedan starački dom, zaražena korisnica u Koprivnici: 'Ne znamo kako'

Image
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL

Korisnica doma za starije u Koprivnici je zaražena koronavirusom

9.4.2020. u 11:22/ Hina

U koprivničkom Domu za starije i nemoćne potvrđena je zaraza koronavirusom kod jedne korisnice, a u Koprivničko-križevačkoj županiji 21 osoba je pozitiva, 63 osobe i njihovi kontakti su pod nadzorom, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite.

"Od jučer imamo jednu novu osobu pozitivnu osobu. Ta osoba je stanarka Doma za starije i nemoćne u Koprivnici. Dogodilo se ono čega smo se bojali, no stanje je pod kontrolom i nadamo se da će tako i ostati", rekao je načelnik Stožera Ratimir Ljubić na konferenciji za medije. 

Sve službe i epidemiološka služba, a isto tako i u bolnici su postupile po protokolu, dodao je.

Zaražena osoba je hospitalizirana u Općoj bolnici Koprivnica s određenim respiratornim simptomima i  na odjelu za infektologiju koji je u punoj spremi što se tiče oboljelih od koronavirusa, a bolesnica vjerojatno ima upalu pluća, izvijestila je ravnateljica Zavoda Draženka Vadla. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U dobrim je rukama i nadam se da će klinička slika ići u tom smjeru", rekla je Vadla. 

Osoba je bila u jednokrevetnoj sobi, odnosno apartmanu u Domu i nije imala druge sustanare. Zadnjih desetak dana bila je u je svojoj sobi, a hranu i potrepštine dobivala na ulazu u  sobu.

Upravo se čita

Image
'jednaka plaća za jednak rad'

Malenica odbacio kritike zbog rasta plaća dužnosnicima kao populizam

Pregledala  ju je liječnica nadležne za korisnike Doma i tijekom pregleda pokazala je znakove poput temperature, suhog kašlja, ali ništa intenzivnije. Primijenjena je antibiotska terapija na koju se njezino stanje nije značajnije poboljšalo zbog čega je primljena u bolnicu.

Sve o koronavirusu u Hrvatskoj i svijetu čitajte OVDJE

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prilikom pregleda, liječnici i medicinske sestre koristili su zaštitnu opremu i za sada ne vidimo nikmakav rizik za medicinsko osoblje koje je bilo u kontaktu s tom osobom, istaknula je Vadla.

Daljnja epidemiološka obrada je u tijeku te se ne može se još znati koliko će njezinih kontakata iz Doma nadzirati. Vjerojatno će biti mjera samoizolacije i testiranja, a provest će se i pojačane mjere dezinfekcije.

Što se tiče ulaska u bolnički sustav, također je u tijeku epidemiološka obrada kako bi se vidjelo kako je bolesnica ušla u sustav i koji su zdravstveni djelantnici bili u kontaktu. Izvor zaraze još se utvrđuje. 

Upitana je li moguć splitski scenarij, Vadla se nada da ne jer je korisnica od 2016. bila u jednosobnom apartmanu, a zbog pojačanih mjera vjeruje da su se poštivali protokoli, no i da svi koji rade u sustavu trebaju biti na oprezu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Prva karantena u Dubrovniku

Epidemije kuge: Najteže pojave u hrvatskoj povijesti! Justinijanova kuga, Crna smrt...

Više s weba