ravnatelj hzjz-a

Capak za RTL: 'Nismo sigurni da oni koji su preboljeli koronavirus ne mogu dalje širiti bolest'

18.3.2020. u 19:12/ Vijesti.hr

Na upit hoće li Hrvatska uskoro u karantenu poput Francuske Capak kaže da smo ipak daleko od toga

Od ponoći sa srijede na četvrtak Hrvatska živi po novom režimu! Obvezno je socijalno distanciranje.

Otkazuju se sva okupljanja, nema više odlazaka na frizuru, kave, na rekreaciju, a u kupnju ćete moći samo po lijekove i osnovne namirnice. I sve to opet prema posebnom režimu. Radnici na posao idu po posebnim mjerama i samo oni koji moraju te oni koji nisu u rizičnim skupinama. Gotovo sve se zabranjuje.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je da će se sve zatvoriti osim trgovina prehrambenim proizvodima, trgovina s hranom za životinje i ljekarni. 

"Zatvorit će se sve što ljudima nije nužno. Ova bolest je epidemiološki najveći događaj koji se dogodio u zadnjih 100 godina. Širenje bolesti ovisi jako o socijalnom kontaktu. Možemo usporiti širenje virusa tako da ograničimo kontakte pa će pasti i broj novooboljelih. Jako ga je teško zaustaviti"

Zabranjeno je rukovanje, grljenje, ukratko svaki bliski socijalni kontakt na razmaku manjem od jednog metra u zatvorenom prostoru, odnosno dva metra na otvorenom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja vidim da se ljudi već sada čuvaju", napominje Capak.

Što se tiče vjerskih obreda, ravnatelj HZJZ-a je svjestan da se neke stvari ne mogu zaustaviti.

Upravo se čita

Image
Paket kod policije

Ukrajinsko veleposlanstvo u RH dobilo paket sa životinjskim očima! Oglasila se policija

"Odluka koja je donesena podložna je tumačenjima, ono što je nužno ćemo dopustiti. Sprovode ne možemo zaustaviti. Već smo prije dali preporuke kako osigurati tu mjeru socijalnog distanciranja tijekom toga čina. Što se tiče vjenčanja, ako je netko to već ugovorio i ne može odgoditi, potrebno je osigurati opću higijenu i ograničiti socijalne kontakte. Naravno ugostiteljski objekti neće raditi, tako da je moguće organizirati jedino privatno", pojasnio je.

Na upit hoće li Hrvatska uskoro u karantenu poput Francuske Capak kaže da smo ipak daleko od toga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mjera karantene u zajednici znači da se neko naselje zatvara za ulazak ili izlazak. U drugim zemljama postoje područja u kojima je velika lokalna transmisija dovela do eksplozivnog širenja bolesti. Mi za sada takvu epidemiološku situaciju nemamo i takvu mjeru u ovom trenutku ne razmatramo", rekao je ravnatelj HZJZ-a.

Kada je riječ o samom koronavirusu, Capak napominje da su do sada naučili da je riječ o vrlo kompliciranoj i teškoj bolesti. Situaciju komplicira duga inkubacija do 14 dana tijekom koje čovjek može biti zarazan, a da nema nikakve simptome bolesti te se ne može znati širi li bolest.

"Postoje tzv. asimptomatski širitelji virusa koji nemaju simptome, a mogu zaraziti druge. Nismo sigurni da nakon prebolijevanja bolesti čovjek ne može širiti bolest, što dodatno komplicira stvar. U ovom trenutku možemo usporiti širenje, smanjiti socijalne kontakte, spriječiti širenje kapljične infekcije pa time i koronavirusne infekcije i zaustaviti taj eksponencijalni rast kako se ne bi opteretio zdravstveni sustav, što se dogodilo Italiji", kazao je Capak.

Istaknuo je kako rade na tome da zdravstveni sustav pripreme za veći broj težih bolesnika, a do tada je zadatak epidemiloga usporiti širenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naše krivulje rasta bolesti za sada su povoljne i ponosni smo na njih, nadamo se da se neće pogoršati.''

Još se čeka nalaz preminulog muškarca u Istri. Capak kaže da se dogodila kontaminacija transportne podloge brisa i zbog toga se ekipa morala vratiti u Istru po novi uzorak. Rezultat bi trebao biti poznat u srijedu navečer.

"Mislimo s dosta velikom vjerojatnošću da se ne radi o koronavirusnoj infekciji", kazao je.

Na zadarskom području je zabilježen prvi slučaj koronavirusa. Oni koji su bili u kontaktu sa zaraženom osobom stavljeni su u samoizolaciju. Zasad nije poznato ima li novih slučajeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
SUŽIVOT S KORONAVIRUSOM

Problemi za Hrvatsku? Zabrinuta zbog drugog vala u Europi Britanija spremna uvesti karantenu

Više s weba