lokalni stožeri

U Istri zaražena osoba koja je bila na letu iz Frankfurta. Korona ušla i u Dom za starije u Šibeniku

Image
Foto: RTL / PIXSELL / Pixabay

Sve je više zaraženih osoba posljednjih dana koji su doputovali avionom iz Njemačke

13.5.2020. u 13:56/ Vesna Gubo

Lokalni stožeri objavljuju nove podatke o koronavirusu po županijama.

Sisačko-moslavačka županija

Na području Sisačko-moslavačke županije nema novooboljelih pacijenata od zarazne bolesti COVID-19 te i dalje imamo četiri pacijenta s ovom zaraznom bolesti, dok su svi ostali ozdravili.

Varaždinska županija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Varaždinska županija posljednjih osam dana ne bilježi ni jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, a posljednjih 17 dana zabilježen je svega jedan slučaj zaraze koronavirusom.

Pozitivno je također da je jedna osoba koja se nalazila na liječenju u Klinici za infektivne bolesti „dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu otpuštena kući. Time je ukupan broj oboljelih je i dalje 47, dok je broj ozdravljenih porastao za jedan i on sada iznosi 41.

Upravo se čita

Image
DRUŠTVENA ODGOVORNOST

Tommy neće prodavati pirotehniku: 'Uzrokuje štetne posljedice za ljude i životinje'

Aktivno bolesnih je još šestero, od kojih se četvero osoba nalazi na liječenju u Općoj bolnici Varaždin, a dvoje u Zagrebu.

U proteklih 48 sati testirano je 159 osoba, a time ukupno do sada 2.063 osobe.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''U samoizolaciji se sada nalaze još samo bliski kontakti potvrđeno zaraženih osoba, dok su svima ostalima koji su zbog boravka u inozemstvu bili u preventivnoj mjeri samoizolacije sada određene posebne protuepidemijske mjere kojih se moraju pridržavati unutar 14 dana od datuma ulaska u RH.

I dalje se kontinuirano odobravaju nove mjere opuštanja pa je tako od danas ponovno dozvoljen rad teretanama, sportskim centrima te fitness i rekreacijskim centrima.

Svi objekti će smjeti raditi u „novim normalnim uvjetima“,  što znači uz pridržavanje svih propisanih protuepidemijskim mjera HZJZ-a'', rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin.

Dubrovačko-neretvanska županija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema zasad dostupnim podacima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata nije zabilježen nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Preostali nalazi od ponedjeljka su svi negativni, a na obradi je 48 uzoraka poslanih na analizu u utorak.

Ukupno je 118 zaraženih, 84 izliječenih te 8 umrlih. Od početka pandemije na analizu u Zagreb poslan je 2451 uzorak.

S današnjim danom hospitalizirano je 5 pozitivnih pacijenta, 4 na Zaraznom odjelu OB Dubrovnik, 1 pacijent je intubiran u Jedinici intenzivnog liječenja.

Ukupno je 38 građana u samoizolaciji, a u posljednja 24 sata nije utvrđeno kršenje mjere samoizolacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 36 slučaja kršenja samoizolacije.

Brodsko-posavska županija

Nakon pet uzastopnih dana s novooboljelim osobama od bolesti COVID-19, u posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije nema novooboljelih osoba.

Svi nalazi testiranih osoba u posljednja 24 sata bili su negativni, ali tijekom dana očekuju se rezultati dijela briseva uzetih tijekom jučerašnjeg dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukupan broj oboljelih osoba na području Brodsko-posavske županije iznosi 30, ozdravilo je 13 osoba, a uz 1 ranije preminulu osobu, broj aktivnih oboljelih osoba sada iznosi 16.

Tijekom jučerašnjeg dana, zbog ukidanja mjere samoizolacije, iz karantene je otpušteno 15 osoba koje su se u karanteni zatekle bez epidemioloških razloga odnosno samo zbog prelaska državne granice i to prije ukidanja mjere obavezne samoizolacije.

U karanteni se trenutno nalaze 2 osobe pristigle iz Švedske i Njemačke, a čiji je smještaj i izolacija nužna zbog epidemioloških razloga.

Također, zbog pogoršane epidemiološke situacije na području Brodsko-posavske županije posljednjih nekoliko dana uzrokovane dolaskom većeg broja radnika iz Švedske, a sukladno jučerašnjem zaključku županijskog Stožera civilne zaštite, danas je nacionalnom Stožeru civilne zaštite te Ravnateljstvu civilne zaštite upućen zahtjev da županijski karantenski objekt i dalje ostane u funkciji i na raspolaganju županijskom Stožeru civilne zaštite. 

Krapinsko-zagorska županija

Stožer civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije na konferenciji za medije izvijestio je da nema novooboljelih od koronavirusa. 108 osoba je ozdravilo, a 30 slučajeva je još aktivno.

Epidemiologinja Bojana Mahmutović kazala je da ako se nastavi ovakva epidemiološka situacija, da će Krapinsko-zagorska županija do kraja svibnja biti korona free županija.

Grad Zagreb

Stožer civilne zaštite Grada Zagreba izvijestio je da je na području zabilježen jedan novooboljeli od koronavirusa. Radi se o bolesniku koji je u Njemačkoj imao simptome korone, testiran je nakon 14 dana u Njemačkoj, a nakon povratka u Zagreb s negativnim nalazom i samoizolacije od još 14 dana bio je poslan na testiranje i bio je pozitivan. 

Zagrebačka županija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do srijede, 13.05.2020. do 11:00 sati evidentirano je 129 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom.

U odnosu na podatke od jučer, radi se o istom broju, što znači da na području Zagrebačke županije petnaesti dan za redom nema novooboljelih. Broj izliječenih je također isti kao i jučer. Do sada je ukupno izliječeno 113 osoba, a četiri su preminule.

Osječko-baranjska županija

Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije izvijestio je da na području županije nema zaraženih.

U zadnja 24 sata testirano je 168 uzoraka, niti jedan nije pozitivan.

Zadarska županija

Nema novooboljelih od koronavirusa na području Zadarske županije, a broj izliječenih je i dalje 82. Ukupan broj zaraženih je 87. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 44 uzoraka, a do sada je  ukupno testirano  2232 uzorka.

Aktivan nadzor provodi se nad 64 stanovnika, a istekao je za 3774 osobe.

U protekla 24 sata nije bilo kršenja mjera samoizolacije.

Požeško-slavonska županija

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno su potvrđena 2 slučaja zaraze korona virusom (COVID-19). U samoizolaciji se trenutno nalaze 4 osobe, 55 uzoraka je poslano na analizu, te je ukupno testirano 782 osobe.

Primorsko-goranska županija

Stožer civilne zaštite Primorsko-goranske županije izvijestio je da broj aktivnih slučajeva na području županije opada.

Objavljeno je kako se još jedna osoba oporavila nakon što je u proteklim tjednima bila zaražena koronavirusom.

Time je broj aktivnih slučajeva opao na 17 osoba, dok ih je sad ukupno 54 ozdravilo.

Nijedan testirani uzorak u protekla 24 sata na području naše županije nije bio pozitivan, tako da nema novih slučajeva zaraze.

Vukovarsko-srijemska županija

U Vukovarsko-srijemskoj županiji već petnaesti dan bez novooboljelih osoba od COVID-19 te tako ukupan broj oboljelih osoba i dalje iznosi ukupno 40. Broj do sada izliječenih osoba na području županije iznosi 39.

Šibensko-kninska županija

U Šibensko-kninskoj županiji jedna osoba je oboljela od koronavirusa u zadnja 24 sata. Riječ je o štićenici Doma za starije i nemoćne osobe „Cvjetni dom“ Šibenik, a epidemiološki izvidi su u tijeku.

S današnjim danom broj oboljelih popeo se na 91, oporavljenih je i dalje 76, priopćili su danas iz Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije ne navodeći više detalja. 

Na Odjelu infektologije šibenske bolnice nema hospitaliziranih pacijenata oboljelih od COVID-19. Tri pacijenta iz šibenske bolnice i dalje se liječe u KBC Split, od kojih su dva na respiratoru. Pod mjerama zdravstvenog nadzora je 27 osoba i svi su kontakt s COVID-19 pozitivnim osobama. Do danas je u Šibensko-kninskoj županiji uzeto 1776 uzoraka.

U protekla 24 sata na području Policijske uprave šibensko-kninske nije zaprimljena ni jedna dojava o kršenju mjera samoizolacije.

Splitsko-dalmatinska županija

Prema izvješću KBC-a Split, tijekom prijepodneva umrla je starija ženska osoba rođena 1927. godine. Preminula je bila korisnica privatnog Doma za starije i nemoćne osobe u Dicmu. Osoba je bila na respiratoru i uz nekoliko teških kroničnih bolesti bila je pozitivna i na covid-19, izvijestio je Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije.

Image
covid-19

Bila je na respiratoru: U Splitu preminula žena iz Doma u Dicmu

Image
covid-19

Bila je na respiratoru: U Splitu preminula žena iz Doma u Dicmu

Od ukupno 233 obrađena testa sa područja Splitsko-dalmatinske županije 3 su novooboljele osobe i to iz Supetra 2 i Splita 1. 

Od 233 obrađena testa 43 uzorka su sa otoka Brača. Među novooboljelim osobama jedna je zdravstvena djelatnica KBC-a Split (medicinska sestra) koja se nalazi u samoizolaciji. U odnosu na jučerašnji dan još je 12 osoba izliječeno te je do sada na području Splitsko-dalmatinske županije ukupno ozdravilo 405 osoba.

43 osobe su hospitalizirane. 103 zdravstvena djelatnika se nalaze u samoizolaciji. 5 osoba je na respiratoru i to 4 iz Splitsko-dalmatinske županije i 1 iz Šibensko-kninske županije. 7 osoba se nalazi u karanteni hotela Zagreb na Duilovu.

Na području Splitsko-dalmatinske županije do sada je zabilježeno 557 slučajeva zaraze koronavirusom.

Ličko-senjska županija

25. dan za redom nema novooboljelih osoba u Ličko-senjskoj županiji. Izliječeno je još 8 osoba te se ukupan broj izliječenih povećao na 21.

U posljednja 24 sata provedeno je testiranje nad 4 osobe te se čekaju rezultati za ukupno 8 uzetih uzoraka.

Ukupno su oboljele 22 osobe od COVID-19 od čega je 21 osoba izliječena. Testiranje na koronavirus uzimanjem uzoraka provedeno je nad ukupno 363 osoba. Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije su 2 osobe.

Karlovačka županija

U Karlovačkoj županiji nema novooboljelih osoba od koronavirusa. Tijekom dana očekuju se rezultati desetak uzoraka, a bit će testirano dodatnih četrdesetak osoba.

Izliječeno je 27 osoba, a pod mjerama samoizolacije, kao kontakti oboljelih osoba nalaze se dvije osobe.

Virovitičko-podravska županija

Na području Virovitičko-podravske županije, jedanaesti dan zaredom, nema novozaraženih osoba od korona virusa javili su iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije.

U zadnjih 24 sata, testirano je 26 osoba i sve su bile negativne na COVID 19. Ukupno je do sada, s područja naše županije, testirano 836 osoba.

Od početka pandemije, na području Virovitičko-podravske županije, devet je osoba zaraženo od korona virusa. Pet osoba se oporavilo, troje je još zaraženo, a jedan muškarac je preminuo od COVID 19.

Istarska županija

Unutar 24 sata u Istarskoj županiji ispitano 85 uzoraka brisa, od kojih je 1 pozitivan na koronavirus (COVID-19). Riječ je o osobi iz samoizolacije, koja je došla zrakoplovom iz Frankfurta u Zagreb, dana 2. svibnja 2020. godine.

U navedenom zrakoplovu kasnije su evidentirani putnici s pozitivnim nalazom na infekciju virusom SARS-CoV-2.

Trenutno je na ispitivanju 19 uzoraka brisa zbog sumnje na koronavirus (COVID-19).

Bjelovarsko-bilogorska županija

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u protekla četiri tjedna nema novozaraženih osoba koronavirusom.

Jučer je testirana 31 osoba. 29 nalaza je negativno, a za 2 osobe rezultati se očekuju tijekom dana.

Više s weba

Pročitajte još

Image
SASTANAK U MINISTARSTVU

Apel građanima: 'Ne povećavajte zalihe u kući, svega ima dovoljno. Ne širite paniku'

Više s weba