Korona nije oslabila

Jesen će biti teža, najavila je dr. Alemka Markotić koja je potvrdila i da stižu prve doze novog lijeka

Image
Foto: Pixsell

Jesen će nam, ne dvoji ova stručnjakinja, biti teža ponajprije zbog drugih virusa

4.8.2020. u 10:21/ Hina

Za oboljele od Covida-19 uskoro stižu prve doze remdesivira, potvrdila je u intervjuu za Večernji list u utorak ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić.

U razgovoru Markotić odgovara na pitanja koja su izazvale dvojbene informacije što se tiče samog virusa, govori o realnosti skorog dolaska cjepiva, uvjetima polaska djece u školu te planu kako će to izgledati.

Jesen će nam, ne dvoji ova stručnjakinja, biti teža ponajprije zbog drugih virusa koji dijelom izazivaju slične simptome pa postoji opravdan strah da se ne zaguši zdravstveni sustav.

Djeca će krenuti u školu, ali uvjeti u kojima će se nastava odvijati ovise praktički od škole do škole, zbog infrastrukture i veličine razreda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S obzirom na kapacitete različitih škola i infrastrukturne razlike, nemoguće je donijeti za sve jednake i jednoznačne upute pa će se u pojedinim sredinama i potencijalnim situacijama preporuke morati povremeno modificirati i za neke situacije i mjesta donositi i izdvojeno".

Image
Mnog

Što je COVID-19, a što korona, što SARS-CoV-2? Što znamo o bolesti? Donosimo odgovore na brojna koronapitanja

Image
Mnog

Što je COVID-19, a što korona, što SARS-CoV-2? Što znamo o bolesti? Donosimo odgovore na brojna koronapitanja

Na pitanje o tome jesu li djeca doista otpornija te je li točno da nisu tako često prijenosnici korone Markotić navodi teoriju "trenirane imunosti" o kojoj struka puno raspravlja te nastoji utvrditi je li moguće da djeca, inače mahom sklona raznim infekcijama, zbog toga imaju "istreniran" imunitet na viruse pa su tako otpornija i na ovaj.

Upravo se čita

Image
UTAKMICA ODLUKE

Dalić najavio okršaj s Belgijom i otkrio detalje oko sastava: 'Nema popravnog ispita'

"Iako za sada nema puno međunarodnih iskustava o širenju novog koronavirusa među školskom djecom, jer je u dosta zemalja škola bila obustavljena, pojedinačna ispitivanja i primjeri upućuju na to da djeca, za razliku od gripe, nisu važni prijenosnici SARS-CoV-2", kazala je Markotić.

Za simptome "ljetnog vala" Markotić kaže da nisu primijetili bitnije razlike u kliničkoj slici u usporedbi s bolesnicima iz prve faze, no bit će potrebno detaljno analizirati kliničke podatke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Remdesivir će biti dostupan kroz mehanizme zajedničke nabave u EU, a interes je svaka zemlja članica morala iskazati još prije nekoliko mjeseci. Očekujemo da će prve dostupne doze lijeka uskoro biti dostupne, kazala je Markotić, donosi Večernji list.

Više s weba

Pročitajte još

Image
imaju dobre brojke

Iz ove županije sutra ili prekosutra ide zahtjev Stožeru da im dozvoli otvaranje terasa kafića: 'Moramo biti oprezni'

Više s weba