EPIDEMIJA KORONAVIRUSA

Ministar Aladrović u RTL-u Danas: 'U ovom trenutku ne razmišljamo o otpisu poreza poduzetnicima'

27.3.2020. u 19:10/ Vijesti.hr

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović gostovao je u RTL-u Danas

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović gostovao je u RTL-u Danas. 

Na pitanje koliko se poslodavaca i radnika javilo za mjeru isplate minimalca Aladrović je odgovorio da se javilo oko 43.000 poslodavaca koji su se javili za potporu za 253.000 radnika

"Naše prve projekcije su govorile da će se raditi o otprilike 400.000 do 500.000 radnika. Toliki broj i očekujemo", kazao je Aladrović i dodao da na raspolaganju imaju od 4 do 6 milijardi kuna za tu mjeru, ovisno koliko ona potraje. 

"U srijedu su već krenule isplate, HZZ ažurno rješava zahtjeve i ne očekujemo veće tehničke teškoće. Bitno je da do faze isplate plaće za ožujak da ćemo svima odobriti isplatu", kazao je Aladrović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zasad ne razmišljaju o otpisu dijela poreznih dugova

Na pitanje hoće li u drugom setu mjera za pomoć gospodarstvenicima biti i otpis dijela poreznih davanja, Aladrović je kazao da su kroz prvi paket mjera htjeli povećati likvidnost u gospodarstvu. "U ovom trenutku mogu reći da imamo odgodu što se tiče poreza i doprinosa", kazao je Aladrović i dodao da će drugi tjedan predstaviti drugi paket mjera. 

"U ovom trenutku otpis poreza i doprinosa nismo uračunali", rekao je Aladrović. Rekao je da su u petak imali Gospodarsko-socijalno vijeće te dodao da bez suglasja svih triju strana neće raditi izmjene u Zakonu o radu. 

Upravo se čita

Image
OSTATAK MALO SLABIJE

Kanadski izbornik nakon debakla: 'Prvih pola sata smo odigrali na razini najboljih'

"U ovom trenutku pripremamo sve scenarije koji se mogu dogoditi zbog ove pandemije. No, dok to ne predstavimo socijalnim partnerima i dok s njima ne iskomuniciramo u kojem smjeru ići s promjenama u radnopravnom zakonodavstvu, prerano je o tome govoriti. Naravno da imamo s jedne strane poslodavce koji bi htjeli da se maksimalno liberalizira tržište rada u ovom trenutku, s druge strane imamo sindikate koji bi željeli ostaviti restrikcije koje su sada na snazi i dalje. Mi  pratimo što se događa s gospodarstvom i ekonomijom i u tom trenutku ćemo znati procijeniti na koji ćemo način bilo koji zakon mijenjati", kazao je Aladrović. 

Premijer je u petak rekao da je ovo gora kriza od one 2008. godine. "Definitivno je kriza uzrokovana medicinskim efektima, odnosno virusom. Teško ju je uspoređivati s bilo kojom krizom. U ovom trenutku procjenjujemo da može imati veće implikacije od one iz  2008. godine. No, nitko ne zna do kada će trajati, a to je preduvjet da znamo kako će utjecati na ekonomiju", rekao je Aladrović i dodao da se oni kao Vlada pripremaju za sve scenarije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
UPITNA METODOLOGIJA

Britanija više neće objavljivati dnevna izvješća o umrlima od korone: Preuveličavali su broj mrtvih?

Više s weba