OGLAS

Star je samo 3 mjeseca

Najmlađi hrvatski pacijent 42 dana vodi bitku s koronom! Majka za RTL: 'Bio je malo nervozniji...'

28.4.2020. u 20:40/ Marijana Čikić

Taj dan imao malo višu temperaturu. Poslije je dva ili tri dana slabije jeo, kazala je za RTL majka tromjesečnog Noela


Među više od dvije tisuće Hrvata oboljelih od koronavirusa svega je pet posto djece. 46 oboljelih mlađe je od devet godina, 65 u dobi od 9 do 18 godina. 

No, pitanje je koliko ih je zapravo jer većina  ili nije imala simptome ili su bili toliko blagi da bi ih roditelji lako pripisali običnoj virozi. 


"Već je više od 20 dana bez simptoma"

Da je dovoljno velik – rekli bismo – prehodao je virus. Ali, Noel ga nije ni propuzao. Tek su mu tri mjeseca i najmlađi je hrvatski pacijent zaražen koronavirusom.

"Mislim da je sad već 20 i nešto dana bez ikakvih simptoma. Ali još uvijek nemamo dva uzastopna negativna testa", kaže majka malog Noela, Karolina Spudić iz Duge Rese. 

VEZANI ČLANAK

Njihova bitka s koronavirusom traje sad već 42 dana. Rezultate današnjeg testiranja očekuju sutra. Bude li negativan, prekosutra ih očekuje zadnje testiranje i kraj ove agonije. Više mamine, jer maleni je to odradio junački.

"On je taj dan imao malo višu temperaturu. Poslije je dva ili tri dana slabije jeo, bio je malo nervozniji, izgubio je svoju kolotečinu spavanja i hranjenja. Ali stvarno ništa od simptoma koji bi bili zabrinjavajući nije imao", priča majka. 


Da majka nije bila u kontaktu sa zaraženom osobom, vjerojatno ni jedno ni drugo nikad ne bi znali da su oboljeli. Njegove simptome pripisali bi običnoj trodnevnoj virozi, Karolinine možda malo jačoj. 

"Kod mene je temperatura bila niža, ali mi glavobolja nije omogućavala funkcioniranje", kaže Spudić. 

U Hrvatskoj oboljelo 111 djece

U Hrvatskoj je do sad oboljelo 111 djece. I gotovo svi su prošli kao Noel.

"Ono što bi znanstvenici i liječnici htjeli znati je zašto neke infektivne bolesti, na sreću, ne pogađaju djecu i zašto su otpornija i reagiraju s blažim oblicima bolesti. Vjerojatno je odgovor u nekim imunološkim mehanizmima. Na žalost, za većinu tih bolesti pa ni za Covid, još uvijek to ne znamo ", kazala je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić


Upravo se čita

Image
nazad u rezervat

VIDEO Jedine velike pande u Britaniji nakon 12 godina vraćene u Kinu: U zatočeništvu izgubile interes za parenjem

"Činjenica je da u infektologiji postoji čitav niz bolesti koja su kod djece bitno blaža nego kod odraslih ljudi. Tako da ni ova situacija s koronom ne iznenađuje", rekao je pedijatrijski infektolog Klinike za infektivne bolesti "dr. Fran Mihaljević" Goran Tešović

"Velika većina djece nije imala nikakve simptome"

Dječji infektolog iz klinike Fran Mihaljević dodaje – nijedno dijete koje su ondje dijagnosticirali nisu zadržali na bolničkom liječenju.

"Velika većina djece nije imala nikakve simptome. Dakle, imali su asimptomatsku infekciju. Oni koji su imali simptome, imali su uglavnom simptome od strane gornjih dišnih puteva i vrlo blagu kliničku slika bolesti", dodaje Tešović. 

U njihovu slučaju, veća opasnost krije se u tome da baš oni lako mogu zaraziti starije ili ukućane s kroničnim bolestima.


"Ne možemo reći da niti jedno dijete sigurno neće imati srednje teški ili teški oblik bolesti. To je, dakako, moguće iako je mogućnost za to vrlo mala", kaže Tešović. 

Imunitet im je bolji i pripadaju kategoriji zdravije populacije. Možda se priroda pobrinula tako za one kojima bi prilično teško bilo objasniti da neko vrijeme nema ni grljenja ni poljubaca.

Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
default_cta

Više s weba

Pročitajte još

Image
PODACI STOŽERA

Danas isti broj zaraženih kao i prošle subote: 579 pacijenata na bolničkom liječenju, 8 preminulih


Više s weba