još jedna u nizu

Nakon što je učitelj umro nakon cijepljenja u subotu, talijanska regija Pijemont privremeno obustavlja cijepljenje AstraZenecom

Image
Foto: Shutterstock

I Irska je u nedjelju iz predostrožnosti privremeno obustavila cijepljenje AstraZeneceom

14.3.2021. u 17:15/ Hina

Talijanska sjeverna regija Pijemont je u nedjelju priopćila da privremeno obustavlja cijepljenje AstraZenecom jer je učitelj iz grada Biella umro nakon cijepljenja u subotu.

Odluka je, nakon sličnih mjera u ostatku Europe, donesena iz predostrožnosti. Regija čeka rezultate provjera kojima će se utvrditi koja je serija cjepiva korištena i je li smrt povezana s cijepljenjem, objavila je regionalna vlada na internetu. 

U izjavi nije navedeno kako je učitelj umro. 

"Učinili smo to iz opreza, dok provjeravamo postoji li povezanost. Do danas nije bilo problema s primjenom cjepiva", priopćio je Luigi Icardi, čelnik regionalne zdravstvene službe. 

Image
Preminula 88-godišnjakinja

Ivana Pavić Šimetin o tragičnom slučaju iz Slavonije: 'Nije umrla od cjepiva. AstraZeneca je i dalje sigurna za primjenu'

Image
Preminula 88-godišnjakinja

Ivana Pavić Šimetin o tragičnom slučaju iz Slavonije: 'Nije umrla od cjepiva. AstraZeneca je i dalje sigurna za primjenu'

Talijanska agencija za lijekove (AIFA) u četvrtak je zabranilla uporabu jedne serije AstraZenecinog cjepiva. Izvori su Reutersu rekli da je ta odluka donesena nakon smrti dvojice muškaraca na Siciliji.  AIFA je priopćila da je zabrana predostrožna mjera, dodavši da nije potvrđena veza između cjepiva i naknadnih neželjenih štetnih učinaka.

Danska, Norveška i Island su obustavili cijepljenje zbog problema sa zgrušavanjem krvi, a Austrija  je prošlog tjedna prestala koristiti određenu seriju cjepiva AstraZenece dok je istraživala smrtni slučaj uzrokovan zgrušavanjem.

Europska agencija za lijekove ustvrdila je da nema indikacija o uzročnoj vezi, što je u petak ponovila i Svjetska zdravstvena organizacija. AstraZeneca je također obznanila da nije pronašla dokaze o povećanom riziku od duboke venske tromboze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Irska je u nedjelju iz predostrožnosti privremeno obustavila cijepljenje AstraZeneceom, pozivajući se na izvještaje Norveške agencije za lijekove o slučajevima zgrušavanja krvi koje se pojavilo kod nekolicine primatelja cjepiva.

Ranije u nedjelju, Roberto Speranza, talijanski ministar zdravstva, rekao je da su s obzirom na sva provedena istraživanja, cjepiva u Italiji i Europi "učinkovita i sigurna".

Više s weba

Pročitajte još

Image
počinje 4. val

Stožer objavio: 470 novozaraženih, preminule su tri osobe. Raste broj ljudi u bolnicama i na respiratoru

Više s weba