nova metoda

Njemačka testira aplikaciju za praćenje širenja zaraze, Merkel izjavila: 'Spremna sam je i sama koristiti'

Image
Foto: PIXABAY

Aplikacija se trenutačno testira u jednoj berlinskoj vojarni

2.4.2020. u 15:06/ Hina

U Njemačkoj se ubrzano radi na razvoju aplikacije za mobitel koja bi pratila širenje zaraze koronavirusom, a za korištenje aplikacije zauzela se i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Testiranje na vojnicima

"Ako testiranja pokažu da se s pomoću aplikacije mogu bolje pratiti putovi zaraze, onda ću se zauzeti za to da se ova tehnologija preporuči građanima", rekla je Angela Merkel. Ona je dodala da bi se u tom slučaju i sama koristila ovom aplikacijom.

"Naravno da sam i sama spremna koristiti se ovom aplikacijom i time eventualno pomoći i drugima", rekla je Merkel koja je u kućnoj karanteni zbog sumnje u zarazu koronavirusom. Ona je naglasila da bi upotreba aplikacije bila na dobrovoljnoj osnovi.

Aplikacija se trenutačno testira u jednoj berlinskoj vojarni. Razvio ju je Institut Frauenhofer, temelji se na bluetooth tehnici i funkcionirala bi po načelu razmjene podataka između dva mobitela koji se nađu u blizini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svaki kontakt koji prelazi kritični razmak i koji traje dulje od nekoliko minuta se pohranjuje na 20 dana", objašnjava Thomas Wiegand, direktor Instituta za dnevnik Tagesspiegel. Tako bi se stvorila karta eventualnog širenja virusa.

Aplikacija, kako kaže Wiegand, čak može prepoznati nalazi li se između dva mobitela neka prepreka poput zida ili automobila.

Upravo se čita

Image
UTAKMICA ODLUKE

Dalić najavio okršaj s Belgijom i otkrio detalje oko sastava: 'Nema popravnog ispita'

Ciljana upotreba testova

Aplikacija bi funkcionirala tako da se kod zaražene osobe, u dogovoru sa zdravstvenom ustanovom, u mobitel upiše podatak o zarazi. Tada bi ta informacija bila poslana svim korisnicima aplikacije koji su se u posljednjih 20 dana nalazili u blizini zaraženog koji bi nakon toga mogli biti testirani na virus. Time se želi postići i to da se ograničeni broj testova na koronavirus primijeni ciljano.

Aplikacija pritom ne prenosi osobne podatke zaraženog, nego samo informaciju o zarazi koja se zatim ciljano prenosi osobama koje su se posljednjih 20 dana nalazile u blizini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upotrebu ove aplikacije njemačka vlada vidi kao sredstvo u borbi protiv širenja zaraze, posebice nakon što sadašnje mjere koje ograničavaju kretanje i fizičke kontakte, budu ublažene.

Glasnogovornica njemačke vlade Ulrike Demmer kazala je kako Institut Frauenhofer zajedno s Epidemiološkim institutom "Robert Koch" punom parom radi na razvoju aplikacije.

Primarna zaštita podataka

Prvotna ideja ministra zdravlja Jensa Spahna (Kršćansko-demokratska unija, CDU), po kojoj je aplikacija trebala slati i osobne podatke, odbačena je nakon žestoke kritike oporbe, ali i koalicijskog partnera, Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD).

Primjenu aplikacije koja ne šalje osobne podatke zaraženog podržavaju sve parlamentarne stranke. Povjerenik savezne vlade za zaštitu podataka Ulrich Kelber naglasio je kako bi aplikacija bila u potpunosti dobrovoljna. On je u razgovoru za agenciju AFP naglasio kako je isključena upotreba aplikacije za eventualno praćenje građana, kao što je to slučaj u Kini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Njemačkoj ne postoji usporediva tehnologija za praćenje i, što je još važnije, u Njemačkoj ne postoji zakonska osnova za neprekidno praćenje građana s pomoću aplikacija ili pametnih telefona", rekao je Kelber.

Prema ispitivanju javnog mnijenja Instituta YouGov, polovica ispitanih građana podržava instalaciju aplikacije za praćenje širenje zaraze, a 38 posto ih je protiv.

Više s weba

Pročitajte još

Image
imaju dobre brojke

Iz ove županije sutra ili prekosutra ide zahtjev Stožeru da im dozvoli otvaranje terasa kafića: 'Moramo biti oprezni'

Više s weba